ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

11 februarie – Ziua pentru un internet mai sigur

2014-02-10

În data de 11 februarie va avea loc cea de-a 10-a ediție a Safer Internet Day, sub sloganul: “Let’s create a better Internet together”.

Cu această ocazie, G Data a emis un comunicat de presă care oferă sfaturi pentru folosirea sigură a internetului, dispozitivelor mobile și a rețelelor sociale.

Potrivit statisticilor BITKOM, 1 din 3 persoane de pe glob folosesc internetul într-o formă sau alta. Cu toate acestea, o mare proporție a celor care se loghează online cunosc foarte puține despre pericolele care pîndesc din spatele serverelor. Scopul declarat al Safer Internet Day este atragerea atenției asupra acestor pericole. Providerul german de securitate IT, G Data, a ales să sprijine această acțiune oferind cîteva sfaturi prin care internauții se pot proteja.

“Utilizatorii de Internet au nevoie să știe foarte clar despre pericolele de pe Internet. Doar știind ce trucuri și înșelătorii folosesc infractorii, se vor putea proteja singuri,” explică Eddy Willems, G Data Security Evangelist.

G Data a observat creșterea rapidă a numărului de programe malware și a atacurilor informatice asupra utilizatorilor de computere sau de Android. Scopul principal al acestor atacuri fiind obținerea datelor personale, a parolelor pentru magazine online, conturi bancare sau căsuțe de email. Una dintre cele mai vulnerabile categorii sunt copiii, de aceea părinții trebuie să fie deosebit de atenți nu doar la instalarea programelor disponibile, ci în toată perioada în care cei mici navighează pe internet.

Sfaturile G Data pentru tineri și vîrstnici, cu ocazia Safer Internet Day 2014:

Protejați-vă cu programe de securitate: Pe lîngă antivirus, orice computer conectat la internet trebuie să includă și un filtru antispam, firewall și protecție în timp real împotriva amenințărilor online.

Închiderea breșelor de securitate: Actualizarea permanentă a sistemului de operare, a programelor și a aplicațiilor permit eliminarea breșelor ce pot fi exploatate de infractori.

Ștergerea mesajelor periculoase: Mesajele Spam primite pe adresele de e-mail trebuie șterse imediat, iar linkurile sau documentele pe care aceste mailuri le conțin nu trebuie accesate.

Parole puternice: Pentru orice cont online, rețele sociale, adrese de mail trebuie folosite parole diferite care reprezintă combinații cît mai lipsite de logică, formate atît din numere, cît și din litere mici și majuscule.

Backup de date: Utilizatorii trebuie să-și păstreze datele importante la loc sigur, pentru a putea fi restaurate în cazul în care sistemul este infectat sau distrus. Soluțiile de securitate cuprind de regulă și un modul de backup care trebuie actualizat periodic.

Copiii în siguranță pe internet: Părinții trebuie să-și educe copiii pentru a folosi internetul în siguranță. Modulul de control parental nu trebuie uitat, deoarece ușurează sarcina părinților, ținîndu-i departe pe minori de site-urile inadecvate, cum sunt cele care prezintă droguri, violență sau sex.

Sfaturi pentru smartphone-uri și tablete

Instalați o soluție de securitate: O aplicație de securitate împotriva aplicațiilor malware este esențială pentru dispozitivele care folosesc Android.

Aplicații de încredere: Aplicațiile folosite trebuie descărcate doar din surse de încredere, precum Google Play for Android. De asemenea, în momentul selectării unei aplicații trebuie citite cu atenție autorizările pe care le solicită.

Aplicați funcțiile Bluetooth și GPS doar la nevoie: Utilizatorii trebuie să dezactiveze serviciile wireless (WLAN, GPS si Bluetooth) după utilizare.

Verificați setările de securitate: Trebuie activată funcția de introducere a parolei. De asemenea este indicată înlocuirea parolei standard cu una personală.

Rețelele Sociale

Selectarea cu grijă a prietenilor: Este recomandat să acceptați doar cererile de prietenie ale persoanelor cunoscute.

Atenție la URL-urile scurte: Linkurile abreviate pot conduce spre capcane malware. De asemenea, linkurile primite de la necunoscuți nu trebuie deschise.

Nu afișati prea multe informații personale: Utilizatorii rețelelor sociale nu trebuie să ofere prea multe informații personale, precum adresa sau numerele de telefon pe profil.

G Data Software

G Data Software este considerată a fi compania care a inventat AntiVirusul în urmă cu mai bine de 25 de ani. Astăzi, compania germană este unul dintre cei mai importanți producători de soluții de securitate IT din lume, obținînd cele mai bune rezultate privind testele produselor de securitate efectuate de către Stiftung Warentest în perioada 2005 – 2013.

Sursa: http://itcmedia.ro

Categoria: Noutăţi TIC Internaţional Cuvinte-cheie: siguranta pe Internet, securitatea informaţiei, Internet
Ultima actualizare:  04-02-2017 15:00:15
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova