ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Republica Moldova marchează, astăzi, 17 mai, Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale

2017-05-17   Accesări: 2291  Vizitatori unici: 1364

La 17 mai, în fiecare an, este aniversată Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale. Scopul acestei zile mondiale este de a sublinia importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare în domeniile economic și social.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor a decis să aniverseze, începând din 17 mai 1969, Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale, prin care se marca semnarea primei Convenții Telegrafice Internaționale, la 17 mai 1865, la Paris, Franța.

Tema Zilei mondiale a telecomunicațiilor și a societății informaționale din anul 2017 este Volum mare de date pentru un impact major” (”Big Data for Big Impact”).

Această zi este și o sărbătoare profesională a tuturor programatorilor, administratorilor de rețea, providerilor de servicii VoIP, webdesigner-ilor și a celor care activează în domeniul tehnologiilor informaționale.

Cu acest prilej, Vitalie Ciolac, Viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, a adresat un mesaj de felicitare tuturor lucrătorilor din instituțiile și întreprinderile din domeniul TIC.

În mesaj se spune că sectorul TIC rămâne unul dintre cele mai dezvoltate și dinamice din țară, care contribuie în mod real la dezvoltarea economiei naționale, având cea mai mare valoare adăugată. Astfel, contribuția sectorului TIC în economie este de circa 8 procente în PIB.

În prezent, penetrarea telefoniei mobile a atins cifra de 128 la sută, iar accesul la Internet, asigurat de operatorii mobili care gestionează rețele și servicii de generaţia a 4-a (4G), are o acoperire de peste 94 la sută din teritoriului țării. Totodată, au fost create rețele în standardul LTE în baza licențelor pentru utilizarea frecvențelor din banda 800 MHz, iar populația poate beneficia de cele mai moderne servicii de acces mobil în banda largă. Smartphone-ul a devenit o necesitate de utilizare zilnică în diverse domenii. În clasamentele internaționale, Republica Moldova se plasează pe locul 10 în ce privește viteza și calitatea Internetului.

Potrivit lui Vitalie Ciolac, atingerea acestor indicatori, dar și asigurarea unei dezvoltări continue a domeniului, se datorează politicilor promovate de Guvern și de Minister. În acest sens, a fost adoptată Legea cu privire la parcurile IT, elaborată în conformitate cu prevederile Strategiei de creștere a competitivității industriei tehnologiei informației și cu suportul partenerilor de dezvoltare. Legea oferă, în premieră, în regiune, mecanisme fiscale inovative pentru a simplifica la maximum administrarea afacerilor IT prin intermediul impozitului unic de 7% din volumul din vânzări. Legea, denumită „Start-up Visa”, are ca scop atragerea investițiilor în domeniu, a forței de muncă înalt calificate, dar și a tehnologiilor avansate. La fel, Legea privind accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice, care reglementează modul de utilizare partajată a infrastructurii fizice, încurajează dezvoltarea rețelei publice de comunicații electronice în bandă largă și promovează concurența între furnizorii de rețele și servicii.

Recent, Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul de modificare și completare a Legii comunicațiilor electronice. Proiectul se înscrie în Planul național de acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.
În același timp, este în curs de implementare Serviciului Național Unic pentru Apelurile de urgență 112. Serviciul va permite creşterea nivelului de securitate şi protecţie a populaţiei pe întreg teritoriul Republicii Moldova, prin asigurarea accesului la serviciile de urgenţă în conformitate cu reglementările şi standardele Uniunii Europene. Serviciul urmează să devină complet funcțional până la sfârșitului anului 2018.

Totodată, recent, a fost lansat Centrul de excelenţă în domeniul TIC „Tekwill”. Proiectul are о valoare totală de 7 milioane de dolari SUA şi este realizat cu susţinerea financiară a Programului SUA pentru dezvoltare internațională USAID, a Programului Guvernului Suediei SIDA şi a companiilor private din sector. Centrul de Excelenţă „Tekwill” pune la dispoziţia studenţilor un mediu de studiu tehnologic avansat, laboratoare şi săli dotate cu echipamente de ultima generaţie, programe educaţionale şi practice performante, tehnologii de ultima oră.

De asemenea, în R. Moldova este în proces de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră. Primul multiplex digital, care oferă acoperire națională pentru difuzare a 15 posturi TV, a fost lansat, cu începere de la 1 noiembrie 2016. Astfel, populația poate recepționa la nivel național programele TV în semnal digital terestru, prin care populația va beneficia de mai multe programe TV cu sunet stereo și format HD de înaltă definiție. Pentru cetățeni acesta se va materializa prin înlocuirea a 3 posturi TV de acoperire națională cu cel puțin 42 de posturi TV.

În același context, Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale aduce sincere felicitări tuturor angajaților săi, precum și tuturor persoanelor angajate în instituțiile și întreprinderile din domeniul TIC, inclusiv TIC în cercetare.

Categoria: Noutăţi TIC Internaţional Cuvinte-cheie: Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Zile internaționale, ITU
Ultima actualizare:  17-05-2017 13:29:41
Sursa:   MTIC, ITU

 
1
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova