ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Ziua mondială a proprietăţii intelectuale

2015-04-24   Accesări: 2261  Vizitatori unici: 1339


Instituită în anul 2001, de către Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale se sărbătoreşte la 26 aprilie, fiind aleasă în legătură cu un alt eveniment: în anul 1970, la această dată, intră în vigoare Convenţia internaţională asupra Proprietăţii Intelectuale. Amintim, în acest context, că proprietatea intelectuală e o formă de titlu legal care permite posesorului să controleze utilizarea anumitor intangibile, cum ar fi idei sau expresii. Formele comune de proprietate intelectuală includ: brevet de invenţie, drept de autor (sau copyright), mărcile înregistrate, secretul industrial. După cum bine se ştie, dreptul de autor protejează forma unei lucrări expresive originale (literare, artistice sau tehnice), brevetul de invenţie protejează soluţii sau idei originale, iar marca înregistrată protejează modul de identificare a unui producător sau a altei surse de reputaţie.
De ce e nevoie de drepturile de proprietate intelectuală? – Pentru a susţine şi a încuraja crearea produselor intelectuale originale, astfel încât proprietarul lor să poată beneficia legal de beneficiile care i se cuvin, de asemenea, pentru a proteja proprietarul de eventuale deposedări, furturi sau însuşiri frauduloase. Aceste drepturi dau proprietarului dreptul de a acţiona în justiţie pe cei care le încalcă.
De ce e nevoie de Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale? – Pentru a sensibiliza publicul larg asupra rolului proprietăţii intelectuale în dezvoltarea economică, culturală şi socială a ţărilor lumii.
Printr-un mesaj de felicitare adresat tuturor concetăţenilor care muncesc în domenii de activitate legate de crearea, protecţia şi valorificarea proprietăţii intelectuale, dna director general dr. Lilia Bolocan, director AGEPI, vine cu îndemnul către toţi oamenii de creaţie, producători de bunuri spirituale „să utilizeze cât mai eficient posibilităţile oferite de sistemul de proprietate intelectuală, să făurească noi valori, să transforme resursele lor de creaţie în active economice capabile să genereze bunuri materiale şi să contribuie la făurirea unui viitor mai bun pentru toţi cetăţenii ţării”.

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: OPI, AGEPI, Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale, proprietate intelectuală, sarbatori profesionale, Ziua mondiala a proprietatii intelectuale
Ultima actualizare:  24-04-2015 18:08:24
Sursa:   IDSI 

 
3
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova