ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Conferința: Obiectivele De Dezvoltare Durabilă - Conectare, Implicare şi Sustenabilitate

2016-10-17   Accesări: 5456  Vizitatori unici: 2117

Astăzi, 17 octombrie, ora 10.00, în cadrul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, a avut loc Conferința: OBIECTIVELE DE DEZVOLTARE DURABILĂ - CONECTARE, IMPLICARE SI SUSTENABILITATE. Evenimentul a avut drept scop punerea în discuţie rolul bibliotecilor şi a parteneriatelor în contextul implementării celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă stabilite prin Agenda Mondială 2030. Moderatorul discuţiilor a fost Tatiana Coşeri – director adjunct, Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu”. Conferinţa a fost deschisă de dr. Mariana Harjevschi – director general, Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu”, care a pus accent pe posibile parteneriate şi serviciile oferite de bibliotecile publice în diverse domenii. Doamna director a menţionat că planul operaţional pentru 2016 al Bibliotecii include lansarea serviciilor de bibliotecă cu referire la cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale a fost reprezentat de cercetătorii ştiinţifici - Ion Coşuleanu şi Anastasia Ştefaniţa. IDSI a prezentat rezultatele cercetării: Cartografierea sistemelor privind Revoluţia Datelor în Moldova (în cadrul proiectului susţinut de PNUD Moldova şi implemntat cu Civicus România). Ion Coşuleanu a explicat rolul Instrumentului Bibliometric Naţional (IBN, instrument creat şi dezvoltat de IDSI) în procesul de monitorizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Prezentarea IDSI poate fi accesată aici.

Luminiţa Suveică, medic şef, Centrul de Sănătate Publică din mun. Chişinău a vorbit despre obiectivul nr. 3 – Sănătate şi stare de bine, cu accent pe realitățile locale (bolile cel mai des întâlnite în Moldova, cauzele deceselor, lipsa culturii medicale în rândul cetățenilor etc.). Dna Suveică şi-a exprimat speranța ca în cadrul acestor activități să fie implicaţi cât mai mulţi tineri pentru a organiza diverse acţiuni de informare despre rolul efortului fizic, alimentația sănătoasă, stresul şi efectele acestuia etc.
Ambasadoarea ABRM, Lilia Plămădeală – promovează lectura şi campania „Ne vedem la bibliotecă”. Dna Plămădeală a menţionat, colaborarea cu bibliotecile este absolut necesară, bibliotecile sunt dotate cu spaţiu, infrastructură etc. unde se pot organiza diverse evenimente pe diferite teme importante pentru societate.

Igor Blanari, avocat, fondatorul Centrului de Analiză, Cercetare şi Consultanţă JUSTSTUDIUMANIMA, fiind şi un cititor fidel la Biblioteca Publică de Drept, a vorbit despre dreptul la informare şi accesul la informaţii.

Tatiana Găină, şef oficiu, Biblioteca Publică de Drept, a prezentat serviciul de suport al bibliotecii în prestarea serviciilor de e-guvernare.

Directorul Centrului „SOS Autism” – Aliona Dumitraş-Gorincioi, a vorbit despre incluziunea socială şi rolul bibliotecilor în organizarea activităţilor de educaţie incluzivă pentru copii şi părinţi.
La 17 octombrie se lansează şi Săptămîna Voluntariatului. În acest context, Nicolae Procopie – director executiv, Asociaţia „Tinerii pentru dreptul la viaţă” a vorbit despre voluntariatul la diferite vârste, voluntariatul încurajat de angajatori şi rolul bibliotecilor.

Miercuri, 19.10.2016, Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” va împlini 139 ani de lectură publică în Chişinău. Cu această ocazie va fi organizată Taraba serviciilor moderne cu scopul de a prezenta comunităţii cele mai inovative servicii furnizate, care fac bibliotecile spaţii dinamice, vitale şi importante pentru dezvoltarea şi transformarea comunităţii. La eveniment sunt invitaţi toţi doritorii.

Conferinţa a fost transmisă online de către IDSI: http://idsi.md/idsi_tv

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: ODD, Dezvoltare Durabilă, Data Revolution, conferinta, Biblioteca Municipala “B.P.Hasdeu”, Asociatia Bibliotecarilor din RM
Ultima actualizare:  17-10-2016 15:04:05
Sursa:  

 
5
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova