ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Directorul IDSI participă la Conferința regională privind Guvernanța Internetului pentru Europa de Sud-Est - SEEDIG 2016

2016-04-25   Accesări: 2731  Vizitatori unici: 1402

Viceministrul TIC dl Vitalie Ciolac și directorul IDSI dr. Igor Cojocaru au participat la Conferința regională privind Guvernanța Internetului pentru Europa de Sud-Est (South Eastern European Dialogue on Internet Governance - SEEDIG), care a avut loc la Belgrad, Serbia pe 22 aprilie 2016.

Evenimentul, aflat la cea de-a 2-a ediție, reprezintă un spațiu de dialog deschis și informal între părțile interesate din Europa de Sud-Est și zona învecinată privind aspectele de guvernanță a Internetului (IG). SEEDIG este o inițiativă regională a Forumului pentru Guvernanța Internetului (Internet Governance Forum - IGF), recunoscută ca atare de IGF global.

SEEDIG are ca scop:
- sensibilizarea și promovarea unei înțelegeri mai bune a guvernanței Internetului între părțile interesate din Europa de Sud-Est și zona învecinată;
- crearea sau consolidarea capacităților părților interesate, pentru a participa mai activ la procesele naționale, regionale și internaționale de guvernanță a Internetului;
- facilitarea discuțiilor cu părțile interesate, a schimburilor și colaborării cu privire la aspectele legate de Internet, care privesc în mod deosebit părțile interesate din regiune;
- contribuția la crearea de legături între entitățile de guvernanță a Internetului din regiune și procesele pan-europene și globale de guvernanță a Internetului.

Evenimentul a fost organizat de Serbian National Internet Domain Registry, cu suportul Consiliului Europei, Comisiei Europene, ICANN, Internet Governance Forum, Internet Society (ISOC), Afilias, DiploFoundation etc.

În cadrul Conferinței regionale privind Guvernanța Internetului pentru Europa de Sud-Est au fost abordate mai multe subiecte:
- Ce reprezintă guvernanța Internetului (IG), modelul multistakeholder al IG, corelarea între IG și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, exemple de mecanisme multistakeholder pentru IG etc.
- Depășirea decalajului digital, accesul regional la noile tehnologii, algabetizarea digitală, deficitul competențelor digitale, conținut local, relevanța IPv6 pentru Europa de Sud-Est,
- Securitatea cibernetică și drepturile omului online, strategii și cadre legal în contextul regional, libertatea expresiei și dreptul la confidențialitate.

Merită menționat că un șir de state din Europa de Sud-Est au creat deja inițiative naționale IGF privind guvernanța Internetului, recunoscute de Global Internet Governance Forum. Printre acestea se numără Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia Herzegovina, Croatia, Ucraina și Federația Rusă. În Albania, Georgia, Republica Moldova și Slovenia aceste inițaiative sunt în curs de formare.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: MTIC, Guvernanta Internetului, deplasare, conferinta, SEEDIG
Ultima actualizare:  03-01-2017 11:54:51
Sursa:   IDSI 

 
3
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova