ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Guvernele Austriei și României susțin modernizarea învățământului profesional tehnic în domeniul TIC din Moldova

2016-02-05   Accesări: 2404  Vizitatori unici: 1322

Pe 29 ianuarie 2016 a avut loc lansarea proiectului „Parteneriate pentru calitatea şi relevanţa învăţământului profesional tehnic în domeniul TIC din Republica Moldova”. Iniţiativa își propune să modernizeze procesul de pregătire a specialiştilor TIC în instituţiile de învăţământ profesional tehnic și să dezvolte oferta educaţională ajustată cerinţelor curente ale industriei.

Proiectul este implementat de către Centrul Educaţional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC cu sprijinul Cooperării Austriece pentru Dezvoltare şi a Guvernului României.

Evenimentul a avut loc în cadrul Centrului de Excelență în Informatică şi Tehnologii Informaţionale, întrunind reprezentanţi ai partenerilor, instituţiilor de învăţământ şi companiilor TIC.

„Am avut o colaborare bună cu această instituție, iar schimbarea denumirii acesteia în „Centru de Excelență” ne-a făcut să sprijinim acest proiect, mai ales că este legat de sectorul IT. Nu este doar vorba despre computere, dar este vorba de conținut, conținutul predat și cursurile IT predate la nivel național”, a precizat Gerhard Schaumberger, șef al Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică a Austriei.

„Doresc să-i felicit pe cei care au ales să inițieze acest proiect. De acum începe partea grea. Așteptăm ca rezultatele bune ale proiectului să-i oblige să mai realizeze alte proiecte”, a adăugat Radu Mihai Filip, reprezentant al Ambasadei României la Chișinău.

Totodată, viceministrul Educației, Cristina Boaghi speră că „obiectivele care și le propune acest proiect să răspundă obiectivelor reformei în obiectivul profesional tehnic, necesităților Ministerului Educației dar în primul rând elevilor și profesorilor care sunt beneficiarii direct al reformei”.

Proiectul are o valoare totală de 694 mii Euro şi este implementat pe parcursul perioadei decembrie 2015 - noiembrie 2018. Acţiunile se vor focusa asupra creşterii capacităților Centrului de Excelenţă în Informatică şi Tehnologii Informaţionale, creat prin reorganizarea Colegiului de Informatică din Chişinău.

„Instituțiile de multe ori au parte de provocări pentru că trebuie să țină pas cu modernizarea de aceea prin proiectul respectiv o să le oferim un sprijin la capitolul dezvoltarea resurselor umane, dezvoltarea organizațională iar acest proiect va deveni o platformă de consolidare a parteneriatelor”, a precizat Rima Bezede, director de proiect, preşedinte al Centrului Educaţional PRO DIDACTICA

Potrivit Anei Chirița, director executiv ATIC Sectorul IT se confruntă mereu de lipsa de cadre și specialiști de calitate în domeniu. „Ne propunem să colaborăm cu aceste instituții care sunt mai multe decât anul trecut pentru ca să-i ajutăm să livreze mai bine și să-i ghidăm cum să facă parteneriate cu companiile, cum să se promoveze, cum să atragă elevi și studenți mai buni dar și cum să creeze servicii educaționale de top”.

„Avem nevoie de sprijin logistic și financiar pentru a instrui profesorii din domeniul TIC noi trebuie să atragem specialistii care lucrează în domeniu ca spă formăm aceste competențe necesare profesorilor care predau disciplinele. O să fie un impact major pentru elevii care învață în domeniu TIC. Beneficiarii direcți sunt elevii, dar la prima fază o să fie beneficiari profesorii” a completat Vitalie Zavadschi, director al Centrului de Excelenţă în Informatică și Tehnologii Informaționale.

Centrul de Excelență în Informatică şi Tehnologii Informaţionale va deveni, în rezultatul implementării proiectului, o platformă educațională performantă, capabilă să iniţieze şi să desfăşoare acţiuni de actualizare a curriculei pentru specialităţile TIC şi îmbunătăţire semnificativă a conţinuturilor şi metodelor de predare.

Graţie îmbunătăţirilor operate în cadrul proiectului, tinerii înmatriculaţi la specialităţi TIC vor avea posibilitatea să acumuleze cunoştinţe relevante şi să dezvolte abilitățile practice solicitate pe piaţa muncii, beneficiind astfel de şanse mai mari de angajare şi creştere profesională.

 

 Sursa: http://unimedia.info/stiri/video-guvernele-austriei-si-romaniei-sustin-modernizarea-invatamantului-profesional-tehnic-in-domeniul-tic-din-moldova-108751.html

 

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Centrul de Excelență în TIC, ATIC, Colegiul de Informatică, Pro Didactica
Ultima actualizare:  05-02-2016 08:39:29
Sursa:   http://unimedia.info/

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova