ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Analiza ecosistemului inovațional regional în țările partenere ale proiectului BrAIn

2024-07-31   Accesări: 163  Vizitatori unici: 134

IDSI a finalizat elaborarea primului livrabil din cadrul proiectului BrAIn, axat pe analiza cuprinzătoare a ecosistemului inovațional regional din cele 10 țări și regiuni partenere ale proiectului. Raportul integrează constatările analizelor pregătite de fiecare dintre partenerii proiectului. Obiectivul analizei regionale este de a identifica competențe necesare IMM-urile pentru a facilita aplicarea proceselor bazate pe inteligența artificială (IA), concentrându-se pe cele 3 sectoare-cheie ale proiectului (agroalimentar, producție și sănătate), ținând seama de provocările orizontale (eficiența energetică, forța de muncă și lanțul valoric). Raportul evidențiază principalele constatări, provocări și recomandări strategice pentru a stimula inovarea și creșterea economică.

Regiunile analizate demonstrează un potențial semnificativ pentru adoptarea IA, determinat de infrastructure de cercetare dezvoltate, bază industrială puternică și sprijin strategic din partea guvernelor. Baden-Württemberg (Germania) și Austria de sus sunt lideri în ceea ce privește inovarea industrială, valorificându-și capacitățile avansate de producție și strategiile cuprinzătoare privind IA. Sectoarele tehnologice emergente din Bulgaria, România și Moldova înregistrează o creștere promițătoare, susținute de talentul antreprenorial și de finanțarea UE. Cu toate acestea, aceste regiuni se confruntă cu provocări comune, cum ar fi disponibilitatea capitalului, cadre de reglementare complexe și deficitul de competențe.

Analiza regională demonstrează, de asemenea, că politicile guvernamentale joacă un rol crucial în modelarea peisajului inovațional. Regiuni precum Baden-Württemberg și Austria Superioară beneficiază de un sprijin guvernamental puternic și de stimulente specifice pentru cercetare și dezvoltare, în timp ce programele de finanțare ale UE precum Orizont Europa oferă resurse vitale pentru colaborările transfrontaliere. Politicile eficiente sunt esențiale pentru încurajarea transformării digitale, a adoptării IA și a dezvoltării durabile în toate regiunile.

Pe baza concluziilor analizei, documentul prezintă perspectivele pentru aplicațiile IA în sectoarele predefinite în rândul IMM-urilor din țările partenere BrAIn. Raportul vine cu mai multe recomandări, menite să depășească provocările identificate și să realizeze pe deplin potențialul IA în sectoarele de producție, agro-alimentar și sănătate. Îmbunătățirea accesului la capital prin programe de finanțare dedicate IA și valorificarea resurselor UE poate oferi sprijinul financiar de care au nevoie IMM-urile. Dezvoltarea expertizei tehnologice prin extinderea programelor de educație și formare în domeniul IA și promovarea colaborării dintre industrie și mediul academic este esențială. Simplificarea proceselor de reglementare și crearea unor cadre politice favorabile pot facilita adoptarea mai ușoară a tehnologiilor IA. Promovarea rețelelor și a parteneriatelor prin centre de inovare și colaborări transfrontaliere poate stimula schimbul de cunoștințe și partajarea comună a resurselor. În cele din urmă, investițiile în infrastructura specifică IA, cum ar fi instalațiile de testare și platformele de partajare a datelor, vor sprijini aplicarea practică și scalabilitatea soluțiilor IA în rândul IMM-urilor. Prin eforturi concentrate în aceste domenii, regiunile pot realiza progrese semnificative în adoptarea și inovarea IA, contribuind la creșterea economică și la competitivitatea în economia globală.
 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: raport, Inteligența Artificială, BrAIn
Ultima actualizare:  31-07-2024 14:24:23
Sursa:  

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova