ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Elena Ungureanu: „Omul fără limbaj ar fi un animal obişnuit”

2013-09-25

Astăzi, fără Internet, în special generaţia tânără, nu-şi mai concepe existenţa. Acolo suntem cu toţii liberi să spunem ce vrem, cui vrem şi... cum vrem. Aflaţi că, spunând ce vrem, cui vrem şi cum vrem, NE AFLĂM ÎN VĂZUL TUTUROR! Lingvista Elena Ungureanu şi-ar dori că armata lingviştilor să coboare din turnul de fildeş, ca să stea cu mâna pe pulsul (pe mouse-ul) limbajului care s-a profilat în acest nou mediu - online. Ea consideră că în spaţiul virtual identitatea Persoanei se multiplică, iar Distanţa şi Timpul se scurtează. Aflaţi de la lingvistă de ce hypertextul este una dintre cele mai importante realizări tehnologico-umane şi prin ce emoticonul i-a trezit curiozitatea.

Elena Ungureanu, profil:
Cercetător ştiinţific superior la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi la Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI).
A semnat peste 70 de lucrări ştiinţifice.

Dintotdeauna m-au interesat ştiinţele umane; între acestea, lingvistica, adică „ştiinţa cuvintelor şi a textelor", ocupă un loc aparte. Mai nou, mă interesează contactul acestora cu ştiinţele exacte sau reale. Faptul că „totul trece pe online" m-a determinat să studiez „problemele omului şi ale limbajului său", cum spunea marele lingvist de origine basarabeană Eugeniu Coşeriu. Omul fără limbaj, fără comunicare prin semne lingvistice şi paralingvistice (mimică, gesture) ar fi un animal obişnuit. În viitor, lingvistica va fi puternic ancorată în tehnologii.

Fiecare are libertatea să vorbească cum îi place. Dar felul cum vorbeşte şi scrie îl reprezintă. Misiunea lingvistului constă în a descrie cât mai adecvat structura limbii şi a recomanda norme de vorbire literară, îngrijită. El nu poate să oblige pe cineva să vorbească într-un fel anume. Am o atitudine oarecum diferită faţă de ceea ce numim „greşeală de exprimare". Nu e vorba de tolerare, e vorba de o realitate a limbajului, pe care specialiştii trebuie s-o studieze încontinuu. Greşeala face parte din vorbire şi scriere, fiind opusul a ceea ce numim norma limbii, corectitudinea, recomandarea dată de dicţionar, prin urmare este un fenomen firesc, dialectic în evoluţia limbii. Fără greşeală ar fi inutilă categoria de corectitudine!

Toţi vorbitorii contribuie la dezvoltarea limbajului, chiar şi cei care practică unul suburban sau subcultural. În spaţiul online, anume utilizatorii simpli (şi nu lingviştii) mişcă înainte comunicarea online, generând noi forme de interelaţionare. Iar „vorbitorul este măsura tuturor lucrurilor în lingvistică", spunea acelaşi Coşeriu. Textul online, dotat cu linkuri, adică hypertextul, e una dintre cele mai importante realizări tehnologico-umane ale ştiinţei moderne.

După filosoful francez Roland Barthes, „orice text e un intertext", adică orice text se construieşte numai din relaţia cu alte texte. Textul e ca o Ţesătură. Nu putem vorbi fără să folosim cuvintele-firele textualeale celorlalţi. În epoca online, orice text dotat cu linkuri este un hypertext. Iată chiar ACUM şi AICI ne aflăm... într-un hypertext, cu câteva linkuri active, licărinde. Hypertextul este un text viu, dinamic, curgător, lichid, nonlinear..., diferit de textul nemişcat, „înţepenit" pe hârtie.

Emoticonul mi-a trezit curiozitatea în momentul când am început să comunic cu colegii pe skype. Câtă vreme emoticoanele:) , :( nu-mi înghesuie cuvintele, ci mi le susţin pentru o comunicare rapidă şi plină de expresivitate, le voi utiliza nestingherit, prezenţa lor livrând noi sensuri comunicării :). Un nou simbol al comunicării online, care de asemenea, merită atenţia cercetătorilor, este @ (arond), prezent şi el peste tot în mediul online.

Comunicarea online influenţează puternic interacţiunea umană. Oamenii nu comunică mai puţin, cum se afirmă adeseori - ei comunică mai mult ca niciodată! Doar că între ei se află un mediu nou. Teoreticianul canadian Marshal McLuhan a lansat o expresie celebră: „The medium is the message" („Mesajul este Mediul"), care se potriveşte perfect limbajului online. Internetul, telefonul mobil, poşta electronică, videochatul, reţelele sociale au meritul de a fi scurtat enorm Distanţa şi Timpul dintre oameni. Este adevărat că din monitor nu va ieşi niciodată o mână reală care să te mângâie pe obraz, una virtuală însă s-ar putea la un moment dat să fie creată.

În mediul online omul devine mai calculat, mai pragmatic, mai tehnic, mai maşină. Identitatea persoanelor se diversifică şi se multiplică pe net, dar acestea devin nu atât sincere şi deschise, cât expuse şi vulnerabile. Dar ceea ce nu ne omoară - ne face mai puternici, nu?! Omul digital îşi va dezvolta, cu siguranţă, noi abilităţi de existenţă în mediul online.

Până când omenirea nu va crea ceva mai bun decât Internetul, ne paşte dependenţa de Internet. Confortabil? Şi da, şi nu. Ideal ar fi ca şcoala să împartă activităţile în fizice şi intelectuale, ca omul să nu-şi piardă la un moment dat, din cauza şezutului şi tastării îndelungate, şi capacitatea de a merge, nu doar cea de a gândi...

Totuşi, pentru ca limba vorbită îngrijit şi expresiv, ca ea să fie un reper important pentru toţi, lingviştii trebuie să fie activi în spaţiul online. Adică acolo unde sunt toţi ceilalţi, nu în turnul lor de fildeş. În mediul digital să facă tot ce pot ca să-i ghideze, să-i ajute pe vorbitori să înţeleagă că limba ne este dată tuturor, egal şi liber, prin texte, de aceea este important ce texte generăm, vorbim, scriem. Arhivele Internetului depozitează progresiv orice cuvânt cules la tastatură. Trăind activ în spaţiul online, comunicăm şi... respirăm prin hypertexte. Hypertextele noastre vor fi imortalizate şi vor fi cunoscute urmaşilor noştri. Ne pasă ce părere vor avea ei despre ţesăturile noastre textuale?! :)

Noaptea Cercetătorilor mi se pare o idee foarte bună „de ieşit la marele public", la „Măria sa Vorbitorul", la „Măria sa Cetăţeanul", care trebuie să beneficieze de rezultatele cercetărilor, al căror contribuabil este. Cuvântul este peste tot, trăim în Marele Text al lumii, noul text scris al lumii devine tot mai tehnologizat. Mediul virtual a făcut din Cuvântul nostru un cuvânt adresat Tuturor.

Sursa: www.pentruea.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Elena Ungureanu, hypertext
Ultima actualizare:  25-09-2013 08:23:06
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova