ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Premieră! Eclipsă de soare transmisă on-line prin telescopul UTM – ultimele pregătiri

2015-03-19   Hits: 3657  Unique visitors: 1784

La Universitatea Tehnică a Moldovei sunt în plină desfăşurare pregătirile pentru transmisia Eclipsei de Soare din 20 martie 2015 prin Telescopul Celestron C14 Edge HD cu montura CGE-PRO, instalat în cadrul Observatorului Astronomic la latitudinea 4703'38" (47 grade 3 minute 38 secunde) în Parcul Muzeu al Tehnicii în aer liber din campusul Rîşcani şi conectat la Centrul Naţional de Tehnologii Spaţiale din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei (vezi pe hartă).

În cadrul acţiunilor de pregătire către acest fenomen astral inedit au fost proiectate şi confecţionate cu mijloace proprii (3D-Printer) adaptoare pentru conexiunea la obiectivul Telescopului a camerelor de luat vederi. Totodată, au fost montate şi ajustate şi camerele de luat vederi. De asemenea, a fost elaborat un soft pentru captarea online a imaginilor de la trei camere, prelucrarea preliminară a imaginilor şi formarea unui flux comun de date, care urmează a fi transmis online prin Internet. S-au perfectat trei tipuri de filtre optice (H-alpha, prismă Herschel, baader astrosolar) pentru a efectua observări în trei spectre diferite, ceea ce va oferi posibilitatea de a identifica anumite fenomene fizice.

Totodată, în comun cu Compania „Moldtelecom”, a fost instalat echipamentul de comunicaţie şi canale full-duplex dedicate dintre Observatorul Astronomic şi nodul de bază Moldtelecom cu capacitatea de 1 Gbit/sec. Aceasta va asigura transmisiunea online a fluxului de date pentru un număr foarte mare de utilizatori.

Un alt obiectiv pe care îl urmăresc cercetătorii Centrului de Tehnologii Spaţiale al UTM pe durata de acoperire parţială a discului solar este efectul asupra propagării undelor electromagnetice terestre în procesul de comunicare cu sateliţi. La staţia terestră telemetrică se vor efectua proceduri de comunicare cu sateliţii Meteo (NOA) şi se va înregistra nivelul zgomotului/perturbaţiilor, se va analiza calitatea imaginilor captate de la sateliţi. Măsurătorile efectuate în timpul Eclipsei vor da un răspuns asupra performanţelor Staţiei Telemetrice. Astfel se poate reduce nivelul interferentelor radio si poluarea benzilor. Eclipsa de Soare oferă o ocazie unica de a măsura adevăratele valori ale absorbţiei stratului de ozon. Scăderea brusca a radiaţiei ultraviolete produce un colaps rapid al absorbţiei stratului de ozon, in timp ce stratul superior îşi păstrează proprietăţile. Comparând nivelul semnalelor recepţionate înaintea eclipsei şi in timpul acesteia, se poate afla cu precizie absorbţia stratului de ozon pentru o gamă largă de frecvenţe.

Ulterior, Telescopul şi infrastructura aferentă vor fi utilizate pentru monitorizarea zborului Satelitului Moldovenesc, precum şi în scopuri educaţionale – pentru studiul fenomenelor astrale, planetelor, Soarelui, Lunii şi sateliţilor Terrei, asigurând posibilitatea predării online a orelor de astronomie din cadrul cursului de fizică pentru toate liceele din republică. Echipamentul şi canalul de comunicare dedicat pentru transmisiunea online a Eclipsei de soare pe viitor va fi utilizat pentru predarea online a lecţiilor de astronomie şi de sinteză la cele mai importante obiecte concomitent pentru toate liceele din Republica Moldova, ceea ce va ridica esenţial nivelul de predare.

După cum s-a menţionat anterior, Eclipsă totală de Soare din 20 martie 2015 va fi vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, iar Eclipsa parţială– din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei. De pe teritoriul Moldovei şi al României se va putea observa doar o Eclipsă parţială de Soare, magnitudinea eclipsei parţiale variind între valorile de 0.5 şi 0.63. Acoperirea discului solar de către Lună, fiind situată între 39% pentru zona extremă a sud-estului României, şi 55% pentru zona extremă a nord-vestului. Pentru oraşul Chişinău avem următoarele date ale Eclipsei parţiale de Soare: Începutul eclipsei: 10 h 55 min ; Sfîrşitul eclipsei: 13 h 11 min.

În acest context, Ministerul Educaţiei al RM a recomandat instituţiilor de învăţămînt preuniversitar din R. Moldova să organizeze în acest interval de timp urmărirea online a eclipsei solare, care va fi transmisă online de la Observatorul Astronomic al UTM pe site-ul: http://observator.utm.md , iar profesorii de fizică(astronomie) au fost solicitaţi să pregătească comentariile de rigoare asupra acestui fenomen astral.

Acesta va fi primul fenomen studiat online prin intermediul Telescopului UTM de la darea acestuia în exploatare.

Ultima Eclipsă de Soare de anvergură în Europa a avut loc în anul 1998, iar următoarea se aşteaptă la 12 august 2026. Însă evenimentul astronomic poate fi „eclipsat” de condiţiile meteo. Datele curente meteo prognozate arată cer mai mult înnorat, deşi sunt posibile şi înseninări în perioada dată.

Category: Noutăţi TIC în Republica Moldova Tags: UTM, on-line
Last updated:  23-03-2015 15:46:04
Source:    www.utm.md

 
2
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova