ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Conceptul specializării inteligente dezbătut la Chişinău

2016-02-24   Hits: 3595  Unique visitors: 1874


Platforma de specializare inteligentă a Comisiei Europene, împreună cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, au organizat cu success la Chişinău, în cadrul proiectului Danube-INCO.NETWorkshop-ul privind Strategia de specializare inteligentă (S3), destinată ţărilor candidate şi vecine UE. Scopul workshopului este de a posibilitate țărilor din afara UE de a beneficia de metodologia S3 de concentrare a investițiilor bazate pe cunoaștere pe un număr limitat de domenii prioritare, identificate în urma unui proces de descoperire antreprenorială.

Specializarea inteligentă reprezintă o abordare strategică a dezvoltării economice prin sprijinirea specifică a cercetării şi inovării. Ea se bazează pe patru piloni:

1) Avantaje competitive: conectarea cercetării şi inovării cu mediul de afaceri şi dezvoltarea legăturilor; adoptarea a noi tehnologii pentru diversificarea/modernizarea sectoarelor + explorarea unor domenii emergente;

2) Opțiuni politice (mai degrabă dificile): selectarea câtorva priorități în baza specializării şi a integrării în lanțurile valorice internaționale;

3) Masă critică a resurselor şi talentelor: cooperare în vederea evitării dublării şi fragmentării;

4) Colaborare: implicarea părţilor interesate din mediul academic, cel de afaceri, administraţie publică şi societatea civilă („guadrupla elice”) şi sinergie între diferite instrumente financiare.

La workshop au asistat circa 80 de participanţi din Republica Moldova şi alte ţări non-UE ca Ucraina, Turcia, Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, reprezentanţi ai ţărilor UE – Lituania, Ungaria, România, Slovacia, Finlanda, precum şi ai unor organizaţii europene. Experții din țările care deja au dezvoltat strategii de specializare inteligentă au împărtășit experiența lor cu privire etapele lor de implementare, iar experţii din ţările non-UE au prezentat situaţia curentă din domeniul cercetării şi inovării naţionale, în total fiind 21 de rapoarte. Reprezentantul IDSI, Gheorghe Cuciureanu a prezentat la acest seminar european comunicarea „Avantajele şi blocajele cadrului de cercetare şi inovare din Republica Moldova”.

Iată câteva concluzii ca urmare a discuţiilor de la workshop:

- Experții din țările care au dezvoltat deja strategii S3 au convenit că pregătirea S3 este un "drum denivelat", dar cu toate acestea beneficiile procesului sunt valoroase pentru o țară sau regiune;

- Fiecare țară sau regiune este unică şi învățarea din experiența altora este foarte binevenită, însă metodologia trebuie să fie adaptată la nevoile tuturor părților interesate;

- Este extrem de relevant, în primul rând, de a identifica toate părțile interesate într-o țară sau regiune și, în al doilea rând, de a le invita și a le motiva să participe la procesul de specializare inteligentă.

Mai multe informații despre desfăşurarea evenimentului şi toate prezentările din cadrul acestuia sunt disponibile pe site-ul Platformei de specializare inteligentă (S3) sau pe site-ul proiectului Danube-INCO.net. Evenimentul poate fi urmărit pe IDSI.TV, care a transmis workshop-ul în direct.

 

 

 

Category: Evenimente Tags: workshop, specializare inteligentă, ASM
Last updated:  26-02-2016 14:09:49
Source:  

 
3
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova