ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Dialogul european privind guvernanța Internetului - EuroDIG 2017

2017-06-09   Hits: 2675  Unique visitors: 1572

Dialogul pan-european privind guvernanța Internetului (EuroDIG) reprezintă o platformă pentru discuții deschise și incluzive despre politicile publice privind guvernanța Internetului. Creat în 2008, EuroDIG promovează dialogul și colaborarea din cadrul comunității Internet, încurajează împărtășirea experienței și bunelor practici între părțile interesate și identificarea unui numitor comun privind politici publice pentru Internet. Activitățile platformei culminează cu o conferință anuală, care are loc într-un oraș european, iar “mesajele” EuroDIG, care rezultă din conferință, sunt prezentate UN Internet Governance Forum (IGF).

EuroDIG 2017, întitulat “DIGital futures: promises and pitfalls”, cu o prezență de peste 600 de participanți, s-a desfășurat în Tallinn, Estonia. Organizat de Ministerul Afacerior Externe al Estoniei, una dintre țările lider ale UE în ce privește digitizarea și e-guvernarea, în colaborare cu Estonian Internet Foundation, evenimentul este co-organizat de mai mulți parteneri printre care ICANN, ISOC, Consiliul Europei și Comisia Europeană, EURALO etc.

Agenda EuroDIG 2017 a fost axată pe subiecte legate de Guvernanța Internetului, noi modele de business în Internet, securitate cibernetică și hărțuire online, provocările și potențialul Internetului viitorului, modul cum revoluția digitală schimbă mediul de lucru și opțiunile de angajare, dar și alfabetizarea digitală și implicațiile acesteia.

Cu suportul Consiliului Europei, la eveniment au participat un șir de reprezentanți ai RM, printre care viceministrul TIC Vitalie Ciolac, directorul tehnic al Centrului de e-Guvernare Iurie Țurcanu, reprezentanți ai Procuraturii generale, Ministerului justiției, Centrului pentru protecția datelor cu caracter personal. În calitate de reprezentant al mediului academic, la eveniment a participat Irina Cojocaru, cercetător din cadrul Institutului de dezvoltare a societății informaționale.

Unul dintre evenimentele care precede EuroDIG, este SEEDIG – South Eastern Europe Dialogue on Internet Governance. SEEDIG este o ințiativă promovată de mai multe părți interesate din Europa de Sud-Est și regiunea învecinata. Inițiativă a fost construită pe o abordare de jos în sus, ca răspuns la necesitatea unui spațiu, în care actorii din regiune să poată discuta anumite aspecte legate de guvernanța Internetului care sunt relevante pentru ei, și poate mai puțin relevante pentru restul Europei. Instituită în 2015, inițiativa culminează cu o conferință anuală, care în 2017 s-a desfășurat la Ohrid, Macedonia, pe 24-25 mai.

Ca rezultat al evenimentului sunt formulate un șir de “mesaje”, care reprezintă poziția comunității din regiune pentru procesele de guvernanță a Internetului din Europa și din lume. Mesajele din 2017 au inclus, printre altele, problema redobîndirii încrederii utilizatorilor, noutăți false în Internet, dezinformarea și alfabetizarea media, dezvoltarea Internet of Things, inițiative privind datele deschise din regiune, securitatea cibernetică, Internet mai incluziv prin utilziarea IDNs (Internationalised Domain Names) etc.

Resurse utile

Livestream (sesiunile din cadrul EuroDIG 2017)

EuroDIG Wiki

Internet Trends Report 2017 (355 slides)

Internet Trends Report 2017 video presentation

ISOC Global Internet Report 2016

DigComp - European Commission Digital Competence Framework

Category: Noutăţi IDSI Tags: deplasare, conferinta, Guvernanta Internetului, Irina Cojocaru
Last updated:  29-06-2017 16:15:31
Source:   IDSI 

 
1
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova