ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Economia partajată în sfera publică drept oportunitate pentru IMM-urile în timpul pandemiei

2021-03-24   Hits: 1111  Unique visitors: 802

Situația pandemică cauzată de SARS COVID 19, care durează deja un an, devine un teren de antrenament pentru toate grupurile sociale. Numitorul comun al acțiunilor întreprinse și al deciziilor administrative este dorința de a minimiza răspândirea virusului printre cetățeni. Ceea ce constituie un mecanism de protecție pentru cetățeni este, în același timp, o sursă de probleme și provocări pentru multe întreprinderi micro, mici și mijlocii. În consecință, există probleme legate de lichiditatea financiară, reeducarea costurilor, disponibilizări și, în cazuri extreme, închiderea companiilor. Efectul domino al restricțiilor introduse pentru mediul de afaceri este rapid și are un impact puternic asupra orașelor. O recesiune economică, adesea, schimbă permanent realitatea locală în care locuiesc rezidenții și funcționează entitățile publice și private.

De la debutul pandemiei COVID-19, sprijinul pentru companii a fost unul dintre subiectele principale din spațiul public din Europa. Efortul comun a devenit reducerea impactului consecințelor lockdown, adică restricțiile în administrarea unei afaceri. Sunt întreprinse numeroase programe, sunt adoptate reglementări la nivel național și impactul lor este adesea larg. Din păcate, acest lucru nu rezolvă probleme semnificative în funcție de factorii pieței locale. Reacția instituțiilor publice locale la situația actuală a fost introducerea modelului de economie partajată - sharing economy - care se adresează întreprinderilor.

După un an de viață în realitatea unei pandemii, au fost observate numeroase reacții interesante și neobișnuite din partea guvernelor locale. Scutirile de la taxele pentru spațiul public închiriat sau reducerea impozitelor locale sunt primele instrumente, pe care orașele le-au aplicat companiilor - adesea, un prim ajutor din sfera publică. Sloganul „Cumpărați local” a devenit o practică răspândită pentru a sprijini comercianții cu amănuntul locali din multe orașe.

Menționăm în acest context inițiativa privind scutirea de la plata taxei pentru eliberarea fișelor de traseu și taxa pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe teritoriul municipiului Bălți, precum și “Târgul micilor producători” de la Drochia – instrumente menite să faciliteze activitatea întreprinderilor mici la nivel local în timpul pandemiei.

Specificul orașelor, posibilitățile instituțiilor publice și, adesea, creativitatea autorităților locale au dus la numeroase inițiative. Echipa proiectului Public4MSME - Modelul de partajare a economiei ca resursă pentru IMM-uri în timpul recuperării COVID-19, implementat cu suportul Fondului Internațional Visegrad, în ultimele luni a explorat implicarea sferei publice venită în sprijinul companiilor. În procesul de colectare a datelor, au fost acumulate peste 150 de instrumente și inițiative diferite, destinate întreprinderilor din orașele din Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova. Proiectul a avut ca scop schimbul de cunoștințe prin identificarea unor bune practici care ar putea fi implementate și de alți parteneri. Având în vedere acest lucru, fiecare instrument a fost verificat atât în contextul unor criterii formale de selecție, cât și evaluat în contextul mobilității transfrontaliere a efectelor sale. În rezultat, a fost creat un catalog de 30 de bune practici - un set de sfaturi practice pentru autoritățile și instituțiile publice din orașe, despre cum să răspundă nevoilor companiilor într-o recesiune în modelul economiei partajate.

În cazul Republicii Moldova, partenerul proiectului este Solidarity Fund PL în Moldova, care deține o experiență de aproape zece ani în lucrul cu comunitățile locale din Republica Moldova. Au fost organizate un șir de discuții și interviuri cu primarii și specialiștii primăriilor din peste 15 orașe și municipii. Catalogul cuprinde patru orașe din Republica Moldova, ale căror inițiative au fost considerate valoroase pentru a fi prezentate - Bălți, Drochia, Edineț și Ungheni. Lista include, de asemenea, o inițiativă a ODIMM privind digitalizarea IMM-urilor, instrument care este binevenit în circumstanțele pandemiei când toate procesele comerciale clasice trec în regim de e-comerț, prezentând avantaje atât pentru întreprinderi, cât și pentru consumatori.

Momentul recesiunii este și va fi o experiență dificilă pentru comunitatea locală. Având la dispoziție resurse publice, este posibil să creăm condiții favorabile pentru funcționarea companiilor care există în ecosistemele locale. Experiența proiectului confirmă că acesta este, de fapt, cazul. Este de sperat că amploarea acestor inițiative va fi mai mare – ceea ce reprezintă și obiectivul proiectului Public4MSME.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul proiectului www.public4sme.eu

Proiectul este cofinanțat de guvernele din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia prin intermediul Granturilor Visegrad din Fondul Internațional Visegrad. Misiunea fondului este de a promova idei pentru o cooperare regională durabilă în Europa Centrală.
www.visegradfund.org

Category: Noutăţi TIC Internaţional Tags: Visegrad, proiecte
Last updated:  24-03-2021 18:44:55
Source:  

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova