ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Prezentarea unei cărţi despre carte şi despre bibliotecă la Biblioteca Municipală din Chişinău

2014-04-29   Hits: 10971  Unique visitors: 5448

Vineri, 25 aprilie, în săptămâna mare, la Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu” a avut loc prezentarea volumului: “DINCOLO DE TEXT: HYPERTEXTUL” de dna dr. în filologie Elena Ungureanu, intitulat sugestiv “Cu textul pre texte călcând…”. Moderator al şedinţei a fost directoarea Bibliotecii Municipale dra Mariana Harjevschi, care a menţionat faptul că şi bibliotecarii sunt una din categoriile de cititori cărora le este adresată cartea apărută. Într-o impresionantă pledoarie pentru domeniul pe care îl practică - biblioteconomia, dna dr.  , dr. în pedadogie, avea să observe, cu un foarte fin spirit de observaţie, cu un exemplar al cărţii plin de însemnări şi benzi adezive (constituind astfel un viu exemplu de metatext multicolor al Cititorului pe nume Lidia Kulikovski, ce multe lucruri aştepta să le găsească în această carte - şi le găsea pe pagina imediat următoare. Cum a recunoscut undeva, a citit-o cu atenţie de 2 ori şi va mai reveni la ea, recomandând-o cu căldură celor din breaslă, filologii fiind cei mai apropiaţi de bibliotecari.

Cu un exemplar de carte CITIT în aceeaşi tehnică a inserţiilor metatextuale pe câmpul (şi de astă dată în afara cărţii!), de parcă s-ar fi înţeles cu antevorbitoarea, dna Nelly Ţurcan, dr. hab. în sociologie, Universitatea de Stat din Moldova, a vorbit despre necesitatea unui discurs integrator, care să apropie domeniile, despre noile tehnologii atât de necesare tuturor domeniilor, cartea în cauză, scrisă de un lingvist, constituind o pledoarie în acest sens. Maria Pilchin, critic literar, cercetător ştiinţific, Institutul de Filologie AŞM, profesor la USM, a remarcat capitolul dedicat postliteraturii, terminologia pe care a găsit-o explicată ca la “dicţionar”, deschiderea spre literatură şi arte în general, dimensiunea universalului necesară oricăror studii de acest gen. Nevoia de cursuri specializate sau conectate cu tehnologiile o simt acut studenţii, elevii, dar şi profesorii. Studiul Elenei Ungureanu vine în ajutorul celor care văd viitorul în dimensiuni pe care cartea de tipar nu o mai poate oferi. Scriitorul şi jurnalistul Vlad Pohilă avea să observe că această carte e unică, curajoasă, polidimensională, cu o ţinută poligrafică de excepţie, având “ataşată” o întreagă bibliotecă de surse, discutând despre un concept atât de complex precum hypertextul, cel care vine pe ideea intertextului, lansat cu cca 50 de ani în urmă de Julia Kristeva -, dar amplificat la cote inimaginabile de către tehnologiile de ultimă generaţie. Stilul epostolar este doar unul dintre ele, care a devenit de neînlocuit pentru mulţi utilizatori de Internet. O obiecţie s-a lăsat totuşi remarcată, anume accea că autoarea acceptă cu oarecare uşurinţă nebunia devierilor din scrisul din reţea - obiecţie la care autoarea a remarcat că doar o constată şi că hypertextul ca tehnologie n-are nicio vină.

Dna dr. În filologie Viorica Molea, USM, a informat asistenţa că citeşte cu mare atenţie cartea, racordându-şi propriul discurs şi propria cercetare tot mai mult la dimensiunea electronică, deosebit de atractivă pentru tineri. Dna dr. în filologie Maria Cosniceanu a menţionat insistenţa autoarei şi dragostea faţă de tema aleasă pentru studiu, remarcând faptul că deşi dumneaei n-o prea are cu tehnologiile, nemaipermiţându-i vârsta, dar încurajează tot ce e nou şi lucrarea Lenuţei Ungureanu este o dovadă elocventă în acest sens. Chiar onomastica virtuală, despre care lingvista discută în carte şi care, în formulă tradiţională, tipărită, reprezintă domeniul de cercetare de care s-a ocupat toată viaţa, este una din noile direcţii în lingvistica modernă, care îşi aşteaptă cercetătorii.

Mulţumind asistenţei pentru cuvintele de apreciere, în special BIBLIOTECII, dna Elena Ungureanu a prezentat o comunicare în format .ppt : “La început a fost... Biblioteca”, începută, în perfectă consonanţă cu sărbătorile pascale, cu rugăciunea “Tatăl nostru” din Biblia în format hypertextual de pe site-ul http://www.intratext.com. Apoi a vorbit despre importanţa frecvenţei şi ocurenţei cuvintelor într-un discurs, a trecut rapid în revistă aspecte legate de avantajele şi dezavantajele hypertextului, afişând reproduceri ale unor importanţi artişti ai umanităţii precum Albrecht Dürer, „Mâini în rugăciune”, Rafael, „Madonna Sixtină”, citate celebre precum „Text înseamnă Ţesătură” (Roland Barthes), imaginea lui Tim Berners-Lee, creatorul WEBului (deci al hyperlegăturilor sau al hyperlinkurilor - unul dintre cele mai importante concepte ale hypertextului), Wikipedia (cu sigla în culoare roşie ca un ou de Paşti :) ), Pieter Bruegel cel Bătrân, „Turnul Babel”, intertextualizată inspirat de către pictorul Mihai Bacinschi pe coperta cărţii lansate.

Lansarea beneficiază şi la ora actuală de o expoziţie de postere dedicate textului şi noilor sale dimensiuni, acompaniată de minunatele exponate textuale atârnate la geamurile Bibliotecii. De asemenea, cei prezenţi au primit semne de carte confecţionate de autoare şi... câte un ou de Paşti… textual(izat).

Galerie foto

Category: Noutăţi IDSI Tags: publicatie, hypertext, Elena Ungureanu, biblioteca
Last updated:  29-04-2014 13:52:39
Source:  

 
3
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova