ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

O carte despre cuvinte și tehnologizarea lor

2017-09-01   Hits: 2307  Unique visitors: 1395

La 31 august 2017 a fost marcată o dublă sărbătoare. Pe lângă Ziua Limbii Române, a avut loc lansarea cărții „Cuvinte și Linkuri” de dr. în filologie Elena Ungureanu.

Evenimentul a avut loc în cadrul rețelei Librarius, str. Unirii Principatelor, 3. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Maria Pilchin, profesor universitar.

Cartea constituie un mănunchi de tablete despre neologismele care se nasc în domeniul tehnologiei informației, domeniu care revoluționează gândirea și cultura modernă. Termeni precum web, browser, blog, hypertext, link, internaut, byte, stick, precum și sensuri noi ale unor termeni ca rețea, navigator, forum, portal, meniu, fereastră, cont etc. sunt o permanență în spațiul online de mai bine de două decenii. Cartea definește, comentează și explică rostul acestor cuvinte în actualitate.
Inga Druță, director al Centrului de Terminologie al Institutului de Filologie al AȘM, a subliniat subiectul de actualitate al cărții, dar și calitatea deosebită a autoarei, și anume cea de „curiozitate de cercetător și generozitatea de a împărtăși cunoștințele, ceea ce descoperă nou aduce în vizorul publicului larg, fie pe Facebook, fie la radio, fie prin scrierea unei cărți”.

Alina Chiriac-Ivașcu de la Radio Moldova a vorbit cu mare drag despre colaborarea Elenei Ungureanu cu emisiunea Matinal de weekend în cadrul rubricii de autor cu titlul care a ajuns și pe coperta cărții: „Cuvinte și Linkuri”.

Scriitorul Ioan Mânăscurtă, care o cunoaște pe autoare de la radio, fiind un ascultător fidel al rubricii Elenei Ungureanu – „Cuvinte și Linkuri”, a menționat necesitatea cărții, caracterizând-o ca fiind „o carte de popularizare a științei, o carte de eseuri literare foarte elegante, foarte accesibil scrise în spatele cărora se simte o muncă asiduă”.

La eveniment au fost prezenți cu un cuvânt de salut Iurie Bârsa – directorul Editurii Arc; Lidia Kulikovski – șefa Departamentului de studii și cercetări (Biblioteca B.P. Hasdeu); Valentin Guțu – lingvist, redactor (Editura Cartier).

În final, autoarea Elena Ungureanu, a menționat că această carte este dedicată nepoțelului de 10 luni – Nicolas, care o va citi, speră, atunci când va crește suficient de măricel ca să o înțeleagă. Și, se prea poate, atunci, va găsi în cartea bunicii o terminologie... deja învechită.

M-am pomenit că sunt încântată de acest domeniu care evoluează mai rapid decât mintea omului – tehnologia informației, astfel, această carte este rodul muncii de aproximativ 4 ani”. Autoarea a mulțumit Editurii Arc pentru că a fost posibilă apariția acestei cărți, Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale pentru suportul informațional și versiunea online a cărții, Radio Moldova pentru diseminare, dlui Lilian Friptuleac, pentru formatarea versiunii audio a cărții, cartea fiind însoțită și de un CD.

Elena Ungureanu a prezentat câteva curiozități din domeniul IT:
- Tim Berners-Lee – inventatorul webului (www), nu a cerut nimic în schimbul invenției sale , care ne ține pe toți legați în rețea.
- Generația Z care va dura până în 2025 va fi înlocuită de Generația ”Alfa”.
- Scopul calculatoarelor nu este dependența omului de tehnologii, dar libertatea omului.
- Pe internet există peste un miliard de site-uri.
- Acces la internet are mai mult de jumătate din populația globului.
- Mărimea internetului poate fi calculată – webul are un trilion de pagini, adică un milion de exabyți, 1 exabyte fiind egal cu un miliard de miliarde de byți.

>> Video de la lansarea cărții ”Cuvinte și Linkuri” 

Category: Evenimente Tags: lansare, Elena Ungureanu
Last updated:  04-09-2017 16:30:05
Source:    IDSI

 
4
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova