ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Proba practică a examenului pentru permis de conducere va fi monitorizată on-line la Chișinău și în 8 raioane

2012-01-05

Zilele acestea la Direcția Înregistrarea transportului și calificarea conducătorilor auto a avut loc prezentarea soluției on-line de supraveghere a examenului practic pentru obținerea permisului de conducere auto. La eveniment a participat ministrul TIC, Pavel Filip.

Ne-am pus ca scop excluderea corupţiei din acest sistem şi asigurarea unor condiţii transparente pentru obţinerea permisului de conducere; ca rezultat - ridicarea nivelului de calificare al șoferilor, a declarat ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, menționînd că introducerea soluției on-line de supraveghere a probei practice este o etapă a unui proiect realizat de MTIC și ÎS CRIS Registru pentru reformarea sistemului de obţinere a permisului de conducere.

Sistemul de monitorizare a probei practice a examenului, este un concept nou, preluând cele mai bune practici din domeniu şi are la bază 3 componente principale:

  1. Monitorizarea video şi audio a acţiunilor de examinare la proba practică, inclusiv şi acţiunile din afara vehiculului, cu transmiterea înregistrărilor şi stocarea lor în baza de date;
  2. Posibilitatea de vizualizare on-line şi transmitere a datelor în regim real de timp al examenului, independent de locaţia aflării maşinii;
  3. Posibilitatea urmăririi rutei de deplasare a autovehiculului în regim real de timp prin intermediul sistemului GPS (Global Position System).

Înregistrările examenelor vor fi păstrate în baza centrală de date a ÎS „CRIS „Registru”. Informația va fi stocată pe serverul central și va fi posibil de examinat orice contestare pe parcursul a cel puțin 6 luni.

Întreprinderea a dotat cu sisteme noi de monitorizare 11 automobile pentru proba practică a examenului la categoria B. Fiecare șef de subdiviziune (Chișinău și 8 raioane) va avea acces on-line la examenul practic, iar șeful direcției înregistrarea transportului și calificarea conducătorilor auto va avea acces on-line la toate automobilele de examinare.

Ministrul TIC, Pavel Filip, a dat asigurări că prin acțiuni concrete se va face dovada că un permis de conducere poate fi obținut doar în baza cunoștințelor temeinice și a comportamentului demn și responsabil. Este o dezvoltare în continuu, prin implicarea tot mai accentuată a tehnologiilor informaţionale în acest proces, fapt ce va exclude la maxim implicarea fizică a examinatorului, a menționat ministrul.

Autoturismele echipate cu sisteme performante de supraveghere, vor fi distribuite la oficiile de examinare și evidență a transportului și din 15 ianuarie 2012 vor fi utilizate obligatoriu la examene pentru categoria B.

De asemenea, vor fi puse la dispoziţia subdiviziunilor alte 12 unități noi de transport la probele practice pentru categoriile „C” „C1” „D” “D1” și „A”.

Proiectul a fost realizat integral din sursele financiare ale ÎS „CRIS „REGISTRU”.

 

Sursa: http://www.mtic.gov.md/

Category: Noutăţi TIC în Republica Moldova Tags: raion, permis, on-line, MTIC, monitorizare, Inovatii, examen, CRIS Registru, auto
Last updated:  15-02-2012 07:48:14
Source: