ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

SCRISOARE DESCHISĂ: S.O.S. Ştiinţa autohtonă în pericol

2012-11-07

Noi, membrii Academiei de Științe a Moldovei, reprezentanți ai comunității științifice academice, universitare și ramurale suntem profund îngrijorați și nedumeriți de hotărârea Parlamentului care, prin Legea bugetului pentru anul 2013, a redus finanțarea științei și inovării cu circa 50 mil lei. Noi înțelegem ce înseamnă buget auster, însă acest act nu poate fi apreciat decât ca o decizie pripită, nechibzuită, consecințele grave ale căreia vor avea impact negativ atât asupra dezvoltării științei, cât și a țării în întregime. Diminuarea drastică doar a bugetului pentru sfera științei și inovării indică lichidarea a cel puțin 7 instituții științifice, disponibilizarea a mai mult de 500 de colaboratori, inclusiv 250 de cadre tinere și sistarea cercetărilor de care țara are strictă necesitate, fapt ce este estimat ca o lovitură distrugătoare pentru știință și viitorul țării.

Mai mult ca atît, ținem să atenționăm că pentru un stat care nu dispune de surse energetice și minerale, cât și de posibilități de extindere a suprafețelor agricole, nu există o altă cale de dezvoltare durabilă în evitarea pericolului de a se transforma într-o țară vasală, decât în baza științei și inovării. Este cunoscută axioma conform căreia creșterea economică are succes doar în baza elaborărilor performante ale științei și inovării. În pofida crizei economice, în majoritatea țărilor dezvoltate cuantumul de finanțare a cercetărilor este în creștere, ceea ce este demonstrat de succesele în sfera socio-economică ale Japoniei, Coreei de Sud, Finlandei, Sloveniei, Cehiei etc.

Menționăm cu regret, că în ultimul timp, la noi în țară știința nu este apreciată la justa valoare, fiind considerată drept consumator și povară a bugetului de stat. Altfel, Parlamentul nu și-ar fi permis să reducă finanțarea științei, alocând aceste mijloace în alte scopuri, ori nu s-ar fi creat o situație ilogică - există Academia de Științe a Moldovei, ca cel mai înalt for științific, academicieni, membri corespondenți, profesori, doctori și doctori habilitați, care constituie un potențial intelectual valoros, cunoștințele cărora, ca regulă, nu sunt solicitate în procesul luării deciziilor de către organele de stat. În acest timp complicat, pilonul intelectual, atât de important nu este apreciat și susținut.

Domnule Președinte al Parlamentului Marian Lupu, Domnule Prim-ministru Vlad Filat, în această situație de grea cumpănă, ne adresăm către Dumneavoastră cu rugămintea de a revedea atitudinea față de știință în vederea salvării acesteia și transformării într-o veritabilă forța motrice de dezvoltare a țării.

Domnule Președinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti, având în vedere consecințele grave pentru știință și viitorul țării a reducerii substanțiale a mijloacelor financiare a sferei științei și inovării, venim respectuos cu rugămintea de a nu promulga Legea bugetului pentru 2013 în actuala redacție.

Dezvoltarea durabilă a țării nu are alternativă fără știință și inovare competitivă.

În numele comunității științifice, semnează membrii Academiei de Științe a Moldovei:

acad. Ababii Ion, acad. Andrieş Serafim, acad. Bologa Mircea, acad. Bostan Ion,
acad. Canţer Valeriu, acad. Cimpoi Mihai, acad. Cioban Mitrofan, acad. Corbu Haralambie,
acad. Doga Eugen, acad. Duca Gheorghe, acad. Eşanu Andrei, acad. Furdui Teodor,
acad. Găină Boris, acad. Gherman Diomid, acad. Ghidirim Gheorghe, acad. Lacusta Victor,
acad. Lupașcu Mihail, acad. Matcovschi Dumitru, acad. Micu Vasile,
acad. Moscalenco Sveatoslav, acad. Moscalenco Vsevolod, acad. Paladi Gheorghe,
acad. Popovici Mihai, acad. Postolatii Vitalie, acad. Roşca Alexandru,
acad. Rusnac Gheorghe, acad. Simaşchevici Alexei, acad. Şişcanu Gheorghe,
acad. Toderaş Ion, acad. Toma Simion, acad. Turtă Constantin, acad. Ţîbîrnă Gheorghe,
acad. Ursu Andrei, mem.cor. Babuc Vasile, mem.cor. Balaur Nicolae,
mem.cor. Belostecinic Grigore, mem.cor. Bileţchi Nicolae, mem.cor. Cimpoieş Gheorghe, mem.cor. Culiuc Leonid, mem.cor. Dediu Ion, mem.cor. Diaconu Ion, mem.cor. Dicusar Alexandru, mem.cor. Dragnev Demir, mem.cor. Duca Maria, mem.cor. Gaindric Constantin,
mem.cor. Geru Ion, mem.cor. Groppa Stanislav, mem.cor. Gulea Aurelian,
mem.cor. Hăbăşescu Ion, mem.cor. Mişcoi Gheorghe, mem.cor. Moldovan Dumitru,
mem.cor. Mustaţă Valentin, mem.cor. Mustea Gheorghe, mem.cor. Pasat Valeriu,
mem.cor. Şalaru Vasile, mem.cor. Tighineanu Ion, mem.cor. Timuş Andrei,
mem.cor. Zota Eremia.

6 noiembrie 2012

Sursa: www.asm.md
 

Category: ASM Tags: ştiinţa, scrisoare deschisa, ASM, 4G
Last updated:  07-11-2012 16:34:14
Source:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova