ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Republica Moldova, pe primul loc în CSI după numărul „nativilor digitali”

2013-10-08

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor a prezentat raportul anual cu privire la monitorizarea evoluţiei societăţii informaţionale la nivel mondial „Measuring the Information Society 2013” . A fost analizată situaţia în 157 de ţări. La baza calculării indicelui dezvoltării sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor(TIC) au stat 11 indicatori, care se referă la trei domenii: acces şi infrastructură, utilizare şi capacităţi de utilizare. Aceste trei segmente constituie pilonii Strategiei Moldova Digitală 2020.

Pe prima poziţie în lume după nivelul de dezvoltare a sectorului TIC se plasează în continuare Republica Coreea, urmată de Suedia şi Islanda. Republica Moldova se află pe locul 65 în acest clasament.

În regiunea CSI primul loc este ocupat de Federaţia Rusă,urmată de Belarus şi Kazahstan. Ţara noastră s-a plasat pe locul cinci în regiune.

În premieră, raportul UIT a inclus date cu privire la „ nativii digitali”- persoane care practic trăiesc în spaţiul virtual. Republica Moldova ocupă primul loc în regiunea CSI la acest compartiment.

O altă noutate a raportului UIT ţine de analiza procesului de tranziţie la TV digitală terestră. Pentru prima dată numărul utilizatorilor de TV digitală l-a depăşit pe cel al utilizatorilor de TV analogică. În opinia experţilor UIT, TV digitală, deşi concurează cu alte tehnologii de acces la semnalul TV, este de importanţă majoră pentru pachetul social de acces la informaţie.

În 2012, în o treime din ţările incluse în studiu viteza minimă de acces la Internet în bandă largă a atins 2 Mbit /sec Cea mai înaltă viteză a Internetului este în Republica Coreea -1mbt/sec. În ţările europene acest indice este în medie de 2 Mbit/sec.

Potrivit raportului, cele mai ieftine comunicaţii sunt în Austria, iar cele mai scumpe în Cuba. Din spaţiul CSI cele mai accesibile comunicaţii sunt în Belarus.

Raportul cu privire la monitorizarea evoluţiei societăţii informaţionale la nivel mondial este realizat de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor pentru al 5 an consecutiv şi stabileşte ratingul ţărilor după nivelul de dezvoltare a sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi accesibilitatea serviciilor TIC pentru populaţie. Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul: www.itu.int

Sursa: www.mtic.gov.md

Category: Noutăţi TIC Internaţional Tags: societate informationala, raport, ITU
Last updated:  08-10-2013 17:03:08
Source: