ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2021 „Contează modul în care deschidem cunoașterea: construirea echității structurale”

2021-10-30   Hits: 779  Unique visitors: 591

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2021 (Open Access Week) este un eveniment global, care a ajuns în acest an la a paisprezecea ediție. Tema declarată pentru anul 2021 este „It Matters How We Open Knowledge: Building Structural Equity” – „Contează modul în care deschidem cunoașterea: construirea echității structurale”.

Universitățile, colegiile, institutele de cercetare, agențiile de finanțare, bibliotecile și centrele analitice au folosit Săptămâna Internațională a Accesului Deschis ca platformă pentru a convinge membrii comunităților să accepte politicile privind Accesul Deschis, pentru a prezenta beneficiile sociale și economice ale Accesului Deschis, pentru a atrage noi surse financiare în sprijinul publicării în Acces Deschis și multe altele.

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis din acest an s-a desfășurat în perioada 25-31 octombrie. Organizatorii au fost încurajați să găzduiască discuții și să ia măsuri cu privire la tema din acest și să adapteze tema și activitățile la contextul lor local. Acest lucru este valabil mai ales acum, întrucât țările din întreaga lume continuă să se confrunte cu probleme variate cauzate de COVID-19 și de schimbările climatice.

Tema OA Week 2021 este „Contează modul în care deschidem cunoașterea: construirea echității structurale” și se aliniază în mod deliberat la Recomandarea UNESCO adoptată provizoriu privind Știința Deschisă, a cărei componentă cea mai importantă este Accesul Deschis. Difuzată sub formă de schiță în urma discuțiilor din partea reprezentanților celor 193 de țări membre ale UNESCO, această recomandare articulează și pune accentul pe importanța echității în urmărirea unui viitor pentru cercetarea deschisă în mod implicit.

În Republica Moldova Săptămâna Internațională a Accesului Deschis este marcată anual din anul 2009. În acest an, în cadrul Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale în colaborare cu Departamentul Comunicare și Teoria Informării al Facultății Jurnalism și Științe ale Comunicării USM, Biblioteca Științifică a ASEM, Consorțiul REM și Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova au organizat un eveniment online „Accesul Deschis – contează modul în care deschidem cunoașterea”, care a avut loc la 28 octombrie 2021.

Masa rotundă online a reunit peste 90 de participanți din diverse instituții de cercetare, instituții de învățământ superior și biblioteci, care au discutat diverse aspecte legate de Accesul Deschis, Știința Deschisă, Recomandarea UNESCO privind Știința Deschisă.

Evenimentul a fost deschis de moderatorii mesei rotunde dr. hab., prof. univ. Nelly Turcan și dr. Natalia Cheradi care au menționat rolul Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis ca eveniment global, fiind o oportunitate pentru a promova deschiderea, transparența și democratizarea cercetării, precum și a sensibiliza factorii de decizie, actorii procesului de cercetare cu privire la deschiderea și accesul la rezultatele cercetărilor finanțate din fonduri publice.

Cu mesaj de salut s-a adresat dr. Cojocaru Igor, director al IDSI, care a menționat că practica Științei Deschise este în continuă evoluție, încurajând schimbul deschis de publicații și date de cercetare pentru a permite reutilizarea, redistribuirea, regăsirea și reproducerea cercetării. În același rând, fiind remarcată contribuția bibliotecilor în procesul de regăsire, organizare și diseminare a informației științifice.

Programul mesei rotunde a inclus următoarele comunicări:

  • Natalia Cheradi, dr. ASEM – „Recomandarea UNESCO privind Știința Deschisă – un ghid important pentru implementarea practicilor de cercetare deschisă”
  • Nelly Turcan dr. hab., prof. univ., IDSI, USM – „Către o Știință Deschisă în Republica Moldova: opinii și atitudini”
  • Elena Railean, dr. ASEM, Consorțiul REM – „Activitatea Consorțiului REM: realizări și perspective”.

În cadrul mesei rotunde a fost lansat apelul de a participa la sondajul Atitudini față de Știința Deschisă, realizat în cadrul Proiectului Stimularea angajamentului Republicii Moldova în Știința Deschisă: suport metodologic și aplicativ.

Category: Noutăţi IDSI Tags: acces deschis
Last updated:  01-11-2021 19:51:11
Source:   IDSI 

 
1
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova