ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Indicele Global al Inovației (GII) 2024, ediția 17, deblochează promisiunea antreprenoriatului social

2024-10-31   Accesări: 195  Vizitatori unici: 174

Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală (OMPI) a publicat recent Indicele global al inovației 2024 (GII), ediția a 17-a: Deblocarea promisiunii antreprenoriatului social.

Aflat la cea de-a 17-a ediție, GII este resursa de referință la nivel mondial care urmărește tendințele globale de inovare pentru a ghida factorii de decizie politică, liderii de afaceri și alții în dezlănțuirea ingeniozității umane pentru a îmbunătăți viețile și a aborda provocările comune, cum ar fi schimbările climatice. Anul acesta, GII analizează și "antreprenoriatul social", care folosește practicile sectorului privat pentru schimbări sociale pozitive.

Ediția din 2024 identifică o scădere majoră a indicatorilor principali ai viitoarei activități inovative, inclusiv o inversare a boom-ului 2020-2022 al investițiilor în inovare. Pe fondul ratelor mai mari ale dobânzilor, finanțarea capitalului de risc (VC) a scăzut cu aproximativ 40% în 2023, iar creșterea cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare (R&D) a scăzut, în timp ce depunerile internaționale de brevete și publicațiile științifice au scăzut.

Elveția, Suedia, Statele Unite, Singapore și Marea Britanie sunt cele mai inovatoare economii din lume, în timp ce China, Turcia, India, Vietnam și Filipine1  sunt economii cu  cele mai rapide creșteri pe parcursul a  10 ani, potrivit Indicelui Global al Inovației (GII) 2024 al OMPI. Acesta arată, de asemenea, o scădere a activității de capital de risc, a finanțării cercetării și dezvoltării și a altor indicatori de investiții. În clasamentul GII de peste 130 de economii, China a ajuns pe poziția a 11-a și rămâne singura economie cu venituri medii din top 30 GII. Un total de 19 economii au obținut performanțe mai bune în ceea ce privește inovarea în raport cu nivelul lor de dezvoltare. India, Republica Moldova și Vietnam au înregistrat performanțe superioare în materie de inovare timp de 14 ani la rând.

Conform Indicelui Global al Inovației 2024, Republica Moldova ocupă un loc mediu în clasamentul global, reflectând un echilibru între progresul din anumite domenii și provocările din altele. Această poziție sugerează o capacitate de inovare în creștere, dar cu oportunități de îmbunătățire pentru a deveni mai competitivă pe piața globală și, în acest context, este importantă stabilitatea înregistrării performanțelor în inovare a Moldovei pe parcursul a 14 ani.

Evaluarea Moldovei pe pilonii conform metodologiei aplicate arată următoarele:

  • Instituțiile: Moldova este clasată pe locul 85, reflectând un cadru legislativ de bază, dar afectat de birocrație și implementare lentă. O reformă administrativă ar putea îmbunătăți această poziție.
  • Capitalul uman și cercetarea: Cu un rang de 77, Moldova beneficiază de o bază educațională solidă, dar finanțarea limitată pentru cercetare și dezvoltare limitează creșterea în acest domeniu.
  • Infrastructura: Clasată pe locul 92, Moldova se confruntă cu provocări semnificative legate de infrastructura digitală și accesul în zonele rurale. Investițiile suplimentare ar putea îmbunătăți semnificativ această poziție.
  • Sofisticarea pieței:  Poziția 101 arată că Moldova are dificultăți în a asigura accesul la finanțare pentru start-up-uri și IMM-uri, necesități critice pentru sprijinirea inovației.
  • Producția creativă: Moldova este clasată pe locul 68, arătând o capacitate de a dezvolta produse inovative. Extinderea sprijinului pentru sectoarele creative ar putea contribui la o performanță și mai mare în acest domeniu.

În 2024, Moldova susține antreprenoriatul social prin inițiative sprijinite de organizații internaționale, însă accesul la finanțare rămâne o provocare semnificativă. Colaborările public-private mai extinse ar putea susține dezvoltarea acestui sector, contribuind la inovare și dezvoltare economică locală, iar regiunile rurale, sunt critice pentru sprijinirea antreprenoriatului.

Comparativ cu alte țări din regiune, Moldova are performanțe similare, însă rămâne în urmă la capitolele de finanțare și infrastructură digitală. Implementarea celor mai bune practici din țările vecine ar putea accelera dezvoltarea inovației în Republica Moldova.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Inovatii, infrastructura digitală, Indicele Global al Inovației, GII, Finanțare, cercetare-dezvoltare , Antreprenoriat social
Ultima actualizare:  01-11-2024 10:55:03
Sursa:   https://www.wipo.int/publications/en/details.jsp?id=4756  https://www.wipo.int/web/global-innovation-index

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova