ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Publicațiile din IBN indexate în BASE și OpenAIRE Graph: vizibilitate dublă pentru conținutul științific național

2024-07-23   Accesări: 372  Vizitatori unici: 282

Începând cu iulie 2024, publicațiile științifice înregistrate în Instrumentul Bibliometric Național (IBN) își sporesc dublu vizibiltatea la nivel international, fiind indexate în BASE și OpenAIRE Graph, unele dintre cele mai prestigioase și de calitate colecții de resurse științifice la nivel global. IBN, cu peste 203.000 publicații științifice, este cea mai amplă resursă la nivel național care oferă acces deschis la articole publicate în revistele științifice și culegerile manifestărilor științifice din RM.

Devenind membru OpenAIRE în 2023, IDSI și-a propus să alinieze IBN la cele mai bune practici în domeniul comunicării științifice și a științei deschise. Astfel, în IBN a fost implementat protocolul OAI-PMH (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting), care este conceput pentru a facilita partajarea și colectarea metadatelor din diverse depozite digitale, asigurând interoperabilitatea acestora. OAI-PMH joacă un rol crucial în ecosistemul digital, facilitând descoperirea și agregarea resurselor academice pe diverse platforme. Anume implementarea protocolului OAI-PMH în IBN a făcut posibilă indexarea acestuia în BASE și OpenAIRE.

BASE (Bielefeld Academic Search Engine) este unul dintre cele mai voluminoase motoare de căutare din lume, în special pentru resursele web academice. BASE oferă acces la peste 350 de milioane de documente de la peste 11.000 furnizori de conținut. Aproximativ 60% din documentele indexate sunt în acces deschis la textul integral. IBN a devenit a 6 resursă academică din Republica Moldova indexată în BASE, alături de alte 2 reviste științifice (One Health and Risk Management, Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale) și 3 depozite digitale instituționale (UTM, USMF, USARB).

OpenAIRE Graph reprezintă una dintre cele mai mari colecții deschise de conținut științific din lume. Conceput ca un bun public și transparent, populat din surse de date în care oamenii de știință au încredere, OpenAIRE Graph readuce căutarea, monitorizarea și evaluarea științei în mâinile comunității științifice. Această resursă conține peste 189 milioane de publicații științifice, 61 milioane de date de cercetare din 141.000 de surse de date, interconectate cu 3 milioane de granturi și 318.000 de organizații din toată lumea. OpenAIRE Graph este una dintre resursele esențiale ale infrastructurii științifice din Uniunea Europeană, oferind acces deschis, fără bariere la rezultatele cercetării finanțate de UE, contribuind astfel la dezvoltarea EOSC (European Open Science Cloud).

Indexarea IBN de BASE și OpenAIRE oferă nu doar o vizibilitate sporită pentru conținutul științific autohton la nivel international, ci contribuie la realizarea de către Republica Moldova a uneia dintre cele 9 activități voluntare de integrare în ERA (European Research Area), în parcursul său de integrare europeană în sfera de cercetare. Activitatea 1 se referă la facilitarea schimbului deschis de cunoștințe și reutilizarea rezultatelor cercetării, inclusiv prin dezvoltarea European Open Science Cloud (EOSC).

IDSI, instituția care menține și dezvoltă IBN din 2012, este observator în cadrul Asociației EOSC din 2020, iar în 2023 a aderat la infrastructura europeană pentru comunicare științifică deschisă OpenAIRE și CoARA - Coaliția pentru Reformă în Evaluarea Cercetării. Fiind membru al acestor organisme internaționale, în baza schimbului de experiență și accesului la cunoștințe din prima sursă, IDSI implementează activ practicile științei deschise conform rigorilor internationale, contribuind la sporirea vizibilității și accesibilității publicațiilor științifice din RM, integrându-le în ecosistemul științific digital internațional.

OpenAIRE și BASE completează setul de resurse digitale internaționale care indexează conținutul IBN. Din 2017, publicațiile științifice din IBN sunt indexate de Google Scholar, cel mai utilizat și mai popular motor de căutare pentru conținut științific. În prezent, în Google Scholar sunt indexate peste 196.000 publicații din IBN.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: știința deschisă, OpenAIRE, infrastructuri de cercetare, IBN, Google Scholar, EOSC, COARA, BASE
Ultima actualizare:  24-07-2024 14:59:45
Sursa:   IDSI 

 
5
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova