Recent, Comisia Europeană a publicat Tabloul de bord european privind inovarea 2024. Pentru prima oară, acesta include și Republica Moldova. Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI) salută acest fapt, având în vedere că propunerea de a utiliza indicatorii Tabloului de bord european privind inovarea (European Innovation Scoeboard) pentru măsurarea sistemului de cercetare și inovare din Republica Moldova a fost înaintată anterior de IDSI de mai multe ori, de exemplu în cartea „Strategia cercetării științifică: evidențe din Republica Moldova” și în Avizul IDSI la proiectul Programului național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2024-2027.
EIS se publică anual din 2001 și oferă o evaluare comparativă a performanțelor în domeniul cercetare și inovare a statelor membre ale UE, a țărilor europene vecine și a țările terțe selectate (concurenți globali). Aceasta ajută părțile interesate să evalueze domeniile în care trebuie să își concentreze eforturile pentru a stimula performanța în materie de inovare, luând în considerare contextul socioeconomic național. EIS 2024 este cea de-a patra ediție care aplică cadru de măsurare actual, introdus în 2021, cu 32 de indicatori. Raportul utilizează date actualizate pentru perioada 2017-2024 pentru toate statele membre ale UE și 12 țări europene învecinate, inclusiv Republica Moldova pentru prima dată. De asemenea, raportul compară performanțele UE, utilizând un set mai restrâns de 19 indicatori, cu cea a 11 concurenți mondiali.
Conform EIS 2024, Republica Moldova este un inovator emergent cu o performanță de 23,2% din media UE în 2024. Performanța este sub media inovatorilor emergenți (48%). Performanța crește mai puțin decât cea a UE (+10%). Analiza valorilor indicatorilor arată că, printre punctele relativ forte ale Republicii Moldova se numără doctoranzii străini ca % din totalul doctoranzilor, penetrarea în bandă largă și inovarea și cheltuielile pentru inovații în afara cercetării, iar printre punctele relativ slabe - cheltuielile de cercetare-dezvoltare în sectorul afacerilor, ocuparea forței de muncă în activități cu utilizare intensivă a cunoștințelor și ocuparea forței de muncă în întreprinderi inovatoare.
Raportul EIS 2024 este disponibil aici. Amintim că date statistice privind cercetarea și inovarea din Republica Moldova pe anii anteriori pot fi consultate în Indicatori CDI (sistem informatic creat de către IDSI).
1 |