ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

CoRoLa lansată la Chișinău

2018-05-29   Accesări: 1408  Vizitatori unici: 787

La Chișinău, în data de 25 mai a.c., la Academia de Științe a Moldovei, a fost lansat proiectul prin care a fost creat Corpusul computațional de referință pentru limba română contemporană, denumit CoRoLa (COrpus of ROmanian LAnguage – http://corola.racai.ro/), realizat în perioada 2014-2017. La elaborarea acestuia și-au adus contribuția Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu” din București și Institutul de Informatică Teoretică din Iași.

La eveniment au participat cercetători de la: Institutul de Filologie, de la Institutul de Matematică și Informatică și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale.
CoRoLa reprezintă o colecție de texte contemporane (de după 1945) (în versiune scrisă și orală), având dimensiuni foarte mari (cca 1 miliard de ocurențe, adică întrebuințări ale cuvintelor, și peste 300 de ore de înregistrări vocale). Corpusul este însoțit de un set de metadate (care se referă la autor, data publicării, editură, genul literar al textului etc.) și numeroase adnotări care constituie informații de natură lingvistică și gramaticală.

Evenimentul s-a desfășurat sub genericul INFORMATICA ÎN SLUJBA LIMBII ROMÂNE. Resurse și cercetări de lingvistică computațională și a adus în vizorul publicului interesat problematica foarte actuală a corpusurilor computaționale, cel mai important produs de acest gen în spațiul limbii române fiind CoRoLa. O echipă formată din cercetători și doctoranzi de la Institutul de Informatică Teoretică, Academia Română, Filiala Iași, au prezentat următoarele comunicări: Dan CRISTEA. CoRoLa, sau petalele informatice ale limbii române (O privire cuprinzătoare asupra resurselor de lexicografie computațională românească existente și în dezvoltare, precum și o viziune integratoare asupra lor); Mihaela ONOFREI. CoRoLa în mâinile lingviștilor (Exerciții de acces la corpus); Cecilia BOLEA. Ajutați-ne să creștem CoRoLa! (Exerciții de dezvoltare a corpusului adresate voluntarilor); Alex MORUZ. Noul eDTLR (Noi dezvoltări la “Dicționarul tezaur al limbii române în format electronic”). Cercetătorii din Republica Moldova Elena UNGUREANU (Institutul de Filologie), și Igor COJOCARU (Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale) au relevant importanța conceptului de “deschidere” și a ceea ce numim corpus deschis pentru știința deschisă.

Asistența a adresat numeroase întrebări, arâtându-și interesul pentru un instrument foarte laborios, care oferă o amplă și prețioasă informație, structurată pe o platformă electronica, în scopul studierii și învățării limbii române.

Echipa a adresat un îndemn tuturor celor interesați de a se implica în calitate de voluntari în vederea completării progresive a proiectului, care va avea un mare impact asupra societății. 
 
IDSI a asigurat transmisiunea online a evenimentului.

Elena Ungureanu

 

 

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: CoRoLa, Academia Română, Inteligența Artificială
Ultima actualizare:  26-12-2023 08:51:36
Sursa:   IDSI

 
1
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova