ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Proiectul PC7 SEERA-EI - jumătate din obiective au fost realizate

2010-09-30

În perioada 22-24 septembrie 2010, la Budva, Muntenegru a avut loc cea de-a 5-a întrunire a Comitetului Executiv a proiectului european SEERA-EI „Spaţiul de cercetare pentru dezvoltarea e-infrastructurilor în Europa de Sud-Est”. Proiectul SEERA-EI este o Acţiune de Coordonare şi Suport, finanţat de Programul Cadru 7 pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică al Comisiei Europene.

Acest proiect este coordonat de Secretariatul General pentru Cercetare şi Tehnologii din Grecia, cu participarea a 18 instituţii din 10 ţări ale Uniunii Europene şi Europa de Sud-Est, printre care şi Academia de Ştiinţe a Moldovei. Proiectul demarat în aprilie 2009 cu o durată de 3 ani îşi pune drept scop asigurarea participării egale a regiunii Europei de Sud-Est în reţelele europene de cercetare, prin interconectarea managerilor de programe de la nivel naţional din ţările participante şi să ofere o platformă pentru schimb de informaţie, pentru a facilita coordonarea programelor naţionale în domeniul e-infrastructurilor şi stabilirea unor cadru legislativ pentru acţiuni comune.

Reuniunea membrilor Comitetului de Administrare a proiectului a fost precedată de un seminar deschis, în cadrul căruia autorităţile din Muntenegru au prezentat programele naţionale de e-infrastructură şi iniţiativele pan-Europene din regiune.

Proiectul SEERA-EI, ajuns în septembrie 2010 la mijlocul desfăşurării sale, a reuşit să realizeze toate obiectivele stabilite pentru perioada respectivă. Astfel a fost efectuată o amplă analiză ale programelor naţionale de e-infrastructură din ţările participante şi au fost identificate un şir de domenii de interes comun pentru colaborare regională, au fost stabilite relaţii de colaborare cu iniţiativele şi proiectele conexe regionale şi internaţionale, precum SEE-GRID-SCI, SEE-LIGHT, PRACE, EELA, EUMedGridSupport. A fost stabilit un plan de acţiuni pe termen scurt pentru promovarea iniţiativelor în domeniul e-infrastructurilor. Una dintre sarcinile partenerilor din Moldova este elaborarea unui ghid pentru plasarea e-infrastructurilor în vizorul Ministerelor de resort, menit să orienteze politicile în domeniul ştiinţei spre obiective moderne în dezvoltarea acestui sector.

Participarea IDSI şi RENAM în acest proiect va contribui la dezvoltarea durabilă a e-infrastructurilor pentru cercetare, contribuind astfel la intensificarea cooperării regionale, aliniind priorităţile de cercetare naţionale ale ţărilor Europei de Sud-Est la recomandările UE în edificarea societăţii informaţionale.

Website-ul proiectului www.seera-ei.eu

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: SEERA-EI
Ultima actualizare:  15-02-2012 10:48:13
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova