ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Povestea Internetului. Este invenţia care ne-a schimbat viaţa?

2012-08-01


Cine s-a întrebat vreodată care invenţie din acest ultim secol ne-a schimbat viaţa nu va fi surprins să afle ca numele ei este Internetul.

Cum a început totul. Mai întâi, contrar legendei, Internetul nu a fost creat pentru a rezista unui atac nuclear. În schimb, este adevărat, exista prin anii '60 o preocupare în acest sens, considerându-se că Internetul este o reţea descentralizată mai puţin vulnerabilă decât un sistem centralizat.

Dovada o reprezintă faptul că în timpul ultimelor catastrofe ce au marcat istoria lumii-cutremurul din Haiti, tsunami din Japonia...-doar Internetul a continuat să funcţioneze, potrivit France Inf.

A doua idee falsă: Internetul nu este Web-ul şi Web-ul nu este Internet. Acesta din urmă este o reţea de calculatoare iniţiată de agenţia de proiecte avansate ale armatei americane în 1969 şi funcţionează cu ajutorul protocolului TCP/IP, inventat în '74 de americanul Vinton Cerf.

Web-ul este un sistem de pagini conectate între ele prin legături hipertext, cu trimitere către documentul http, creat mult mai târziu, în 1989, de britanicul Sir Tim Berners Lee. Când se telefonează de pe Skype, se practică Internetul şi nu Web-ul.

Povestea Internetului este povestea unui ansamblu de reţele de calculatoare interconectate, cu furnizare de multe servicii şi date. Patru calculatoare în 1969, 1 milion în 1991, 1 miliard în 2012.

Altă idee principală: francezii au participat la aceasta invenţie. În 1971, reţeaua de calculatoare Cyclades, creată de Louis Pouzin, era mai evoluată decât internetul american. Din nefericire, din cauza problemelor financiare, Cyclades a intrat în lichidare, dar a contribuit la îmbunătăţirea tehnologiei.

În anii '80, Internetul "american" iese din sferele universitare pentru a cuceri marele public. Trece frontierele, sparge preţurile şi zguduie, printre altele, industria discului. La început, era numai text, apoi puţină imagine. Astăzi, înseamnă şi video în HD pe telefoanele mobile.

Pe scurt, ar fi o banalitate să afirmăm: Internetul a revoluţionat în totalitate comunicarea şi accesul la cunoaştere.

Dar, pentru a afla răspunsul dacă ne-a schimbat cu adevărat viaţa, ar trebui să ne imaginăm, astăzi, doar un moment din viaţă fără Internet. 

Sursa: eco.md

Category: Noutăţi TIC Internaţional Tags: Internet
Last updated:  07-08-2012 15:33:09
Source:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova