ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Evenimentul final al proiectului ResInfra@DR din Viena

2019-06-20   Accesări: 1568  Vizitatori unici: 1066

În perioada 12-13 iunie 2019 directorul IDSI dr. Igor Cojocaru a participat la evenimentul final al proiectului ResInfra@DR “Facilitating macro-regional scope and link up to socio-economic actors of Research Infrastructure in the Danube Region”, finanțat prin intermediul Danube Transnational Programme. Evenimentul conceput ca o ședință de totalizare s-a axat pe perspectivele pentru infrastructurile de cercetare din macroregiunea dunăreană.

Evenimentul de 2 zile a avut drept scop facilitarea dialogului dintre actorii relevanți în domeniul infrastructurilor de cercetare din macroregiunea Dunării, oferind o privire de ansamblu asupra realizărilor și provocărilor proiectului ResInfra@DR pe durata celor 30 de luni de implementare. Mai mult, evenimentul și-a propus să faciliteze preluarea rezultatelor proiectului de alte țări și organizații de cercetare din regiune, utilizarea și exploatarea oportunităților și resurselor din regiune, cât și identificarea unor posibile sinergii cu alte inițiative relevante.

Evenimentul a fost găzduit de coordonatorul proiectului, ZSI Center for Social Innovation în Austria și a fost unul interactiv.

În prima zi a fost organizată o sesiune în 2 runde de schimb direct de opinii și idei între participanții evenimentului pe diverse subiecte de interes privind infrastructurile de cercetare. O parte dintre participanți au servit drept “cărți deschise”, gata să răspundă la orice întrebări venite din partea celor interesaţi. Dl Cojocaru a fost în rolul respectiv, împărtășind din experienţa organizației pe care o reprezintă cu privire la accesul deschis la publicaţii în calitate de e-infrastructură și lecțiile învățate din perspectiva infrastructurilor.

Ulterior, pe parcursul celor 2 zile au urmat câteva paneluri de discuții, în care au participat reprezentați ai ţărilor partenere, axate pe:

- necesităţi de viitor în macroregiunea dunăreană – perspective naționale și evoluții (inclusiv provocări, strategii, politici, abordări de finanţare privind infrastructurile de cercetare);
- proiecte curente axate pe infrastructurile de cercetare din regiune și inițiative pan-europene (inclusiv proiecte finanţate de UE și inițiative la nivel național considerate bune practici);
- oferte curente, nevoi și feedback din partea actorilor din regiunea Dunării;
- plan de acțiuni comun privind infrastructurile de cercetare (elaborat în cadrul proiectului ResInfra@DR).

Un rezultat important al proiectului sunt cele 3 ghiduri (disponibile în engleză) pentru actorii implicați în implementarea, gestionarea și monitorizarea infrastructurilor de cercetare:

- Ghid practic pentru evaluarea impactului socio-economic al infrastructurilor de cercetare

- Ghid practic pentru evaluarea ex-ante a infrastructurilor de cercetare

- Ghid practic pentru monitorizarea infrastructurilor de cercetare
 
Din partea RM la eveniment au mai participat Aliona Onofrei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Vadim Iațchevici, Agenția Națională pentru Cercetare-Dezvoltare.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: RESINFRA@DR, infrastructuri de cercetare, deplasare
Ultima actualizare:  23-06-2019 16:34:24
Sursa:   IDSI 

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova