ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified
stiinta deschisa

Noutăţi

16 03/24
Parlamentul European a adoptat Legea privind inteligența artificială

Parlamentul European a adoptat miercuri, 13 martie 2024, Legea privind inteligența artificială, care garantează siguranța și respectarea drepturilor fundamentale și stimulează inovația. 

11 03/24
Instrumentul Bibliometric Național în topul clasamentului internațional WEBOMETRICS al portalurilor revistelor

În urma clasamentului internațional WEBOMETRICS The Ranking Web of World repositories pentru martie 2024 (ediția a 16-cea), Instrumentul Bibliometric Național (IBN) înregistrează performanțe notabile în indexarea și accesibilitatea publicațiilor științifice naționale.

24 12/23
Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la primele norme pe plan mondial privind Inteligența Artificială (IA)

După trei zile de negocieri „maraton”, președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns recent la un acord provizoriu cu privire la propunerea referitoare la norme armonizate privind inteligența artificială , așa-numitul act privind inteligența artificială.

08 12/23
Despre o abordare a conceptului de transformare digitală

Transformarea digitală ține în acest moment capul de afiș pe agenda zilei. Ea constituie o provocare uriașă pentru absolut toate domeniile de activitate din societate. Modelele pe care se sprijină în prezent activitățile din aceste domenii sunt expuse riscului să devină foarte curând învechite în noua societate și economie digitală.

07 12/23
Avizul IDSI la proiectul Programului național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2024-2027

În urma examinării proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Programului național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2024-2027, plasat pe portalul Particip.gov.md, Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale a înaintat următoarele observații și propuneri.

04 12/23
Conferința CEEeGov days 2024 - apel pentru publicații

Conferința CEEeGov days 2024 este dedicată tuturor aspectelor privind TIC în sectorul public, iar subiectul central al ediției din 2024 este eAgricultura. Conferința se va desfășura la Budapesta, Ungaria în perioada 12-13 septembrie 2024, iar termenul-limită pentru prezentarea lucărilor este 31 martie 2024. 

22 11/23
Republica Moldova își păstrează poziția 67 al indicelelui de pregătire /dezvoltare în rețea

Portivit Raportului Network Readiness Index 2023 (NRI) - Indicele Pregătirii/Dezvoltării în rețea recent publicat, „Există o criză de încredere în era noastră digitală? ...”.

21 11/23
Actul privind Europa interoperabilă: Consiliul și Parlamentul ajung la un acord pentru servicii publice digitale mai eficiente în întreaga UE

În vederea creării unei rețele de administrații publice digitale interconectate și a accelerării transformării digitale a sectorului public european, președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la legislația propusă referitoare la măsuri pentru un nivel ridicat de interoperabilitate a sectorului public în întreaga UE (Actul privind Europa interoperabilă).

20 11/23
Primul Raport privind stadiul evoluției Deceniului Digital al UE publicat

Primul raport privind stadiul evoluției deceniului digital face bilanțul progreselor înregistrate de UE în direcția unei transformări digitale reușite, astfel cum se prevede în programul de politică pentru 2030 privind deceniul digital.

12 11/23
Un succes notabil înregistrat de Instrumentul Bibliometric Național

În ajunul Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare, Instrumentul Bibliometric Național (IBN) a atins o performanță semnificativă, depășind cifra de 3100 de vizitatori unici pe zi.

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova