ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Instrumentul Bibliometric Național în topul clasamentului internațional WEBOMETRICS al portalurilor revistelor

2024-03-11   Accesări: 520  Vizitatori unici: 363

În urma clasamentului internațional WEBOMETRICS The Ranking Web of World repositories pentru martie 2024 (ediția a 16-cea), Instrumentul Bibliometric Național (IBN) înregistrează performanțe notabile în indexarea și accesibilitatea publicațiilor științifice naționale, ocupând locul 24 dintr-un total de 291 de repozitorii în categoria „CLASAMENT TRANSPARENT: Portaluri ale revistelor conform Google Scholar” (TRANSPARENT RANKING: Portals of Journals by Google Scholar).

Această poziție reprezintă un nou punct de referință pentru IBN, subliniind calitatea și impactul publicațiilor științifice din Republica Moldova. Instrumentul Bibliometric Național găzduiește peste 194 de mii de publicații, din care 188 de mii sunt indexate în Google Scholar, ceea ce reprezintă o resursă esențială pentru cercetătorii și profesioniștii din diverse domenii. De asemenea, IBN include peste 300 de protocoale clinice naționale și instituționale, oferind un acces facil la informații esențiale în domeniul medical.

Cu peste 100 de milioane de accesări, Instrumentul Bibliometric Național continuă să fie una din principalele surse de informare a comunității științifice din Republica Moldova, dar și o platformă de acces pentru cercetători, studenți, profesioniști și publicul larg din alte țări la conținutul științific autohton. În plus, publicațiile incluse în IBN au înregistrat peste 2 milioane de descărcări, accentuând relevanța și impactul acestora în cercetare și practică.

 

Pentru prima dată Instrumentul Bibliometric Național a intrat pe platforma The Ranking Web of World repositories începând cu 1 februarie 2016, clasându-se pe locul 131 din 206. De atunci, IBN a reușit să-și mențină poziția în clasament timp de nouă ani consecutivi, situându-se constant pe locuri demne de aprecierea comunității științifice. Această performanță demonstrează importanța și relevanța IBN pentru comunitatea științifică din Republica Moldova.

Actualmente, cu peste 1 milion de pagini cumulative ale publicațiilor indexate în IBN, platforma reprezintă un pilon al accesului la cunoștințe și informații în contextul academic și profesional din Republica Moldova.

WEBOMETRICS The Ranking Web of World repositories face parte din seria de clasamente, care include universități, instituții de cercetare, centre de business, spitale și repozitorii din întreaga lume. Toate acestea reprezintă o inițiativă a Laboratorului de cibermetrie (Cybermetrics Lab), un grup de cercetare care aparține celui mai mare organism de cercetare publică din Spania: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), fondat în 2006. Cybermetrics Lab este axat pe analiza cantitativă a conținutului pe Internet și pe Web, în special celui legat de procesele de generare și comunicare academică a cunoștințelor științifice.

 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Webometrics, IBN, clasament
Ultima actualizare:  11-03-2024 10:47:07
Sursa:    Webometrics

 
5
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova