ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la primele norme pe plan mondial privind Inteligența Artificială (IA)

2023-12-24   Accesări: 255  Vizitatori unici: 208

 După trei zile de negocieri „maraton”, președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns recent la un acord provizoriu cu privire la propunerea referitoare la norme armonizate privind inteligența artificială , așa-numitul act privind inteligența artificială. Scopul proiectului de regulament este de a garanta că sistemele de IA introduse pe piața europeană și utilizate în UE sunt sigure și respectă drepturile fundamentale și valorile UE. Această propunere de referință urmărește, de asemenea, să stimuleze investițiile și inovarea în domeniul IA în Europa.

Proiectul Actului conține inclusiv prevederi cu privire la:

·       Măsuri de protecție convenite în ceea ce privește inteligența artificială de uz general

·       Limitarea utilizării sistemelor de identificare biometrică de către autoritățile de aplicare a legii

·       Interdicții privind scorul social și inteligența artificială utilizate pentru a manipula sau exploata vulnerabilitățile utilizatorilor

·       Dreptul consumatorilor de a depune plângeri și de a primi explicații semnificative

·       Amenzi cuprinse între 35 de milioane de euro sau 7% din cifra de afaceri globală și 7,5 milioane de euro sau 1,5% din cifra de afaceri.

În urma acordului provizoriu, în săptămânile următoare vor continua lucrările la nivel tehnic pentru a finaliza detaliile noului regulament. După încheierea acestor lucrări, președinția va transmite textul de compromis reprezentanților statelor membre (Coreper) spre aprobare.

Textul integral va trebui să fie confirmat de ambele instituții și să facă obiectul unei revizuiri juridico-lingvistice înainte de adoptarea formală de către colegiuitori.

Mai mult aici.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Inteligența Artificială, Consiliul Europei
Ultima actualizare:  26-12-2023 08:40:21
Sursa:   https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20231206IPR15699/artificial-intelligence-act-deal-on-

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova