ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Republica Moldova își păstrează poziția 67 al indicelelui de pregătire /dezvoltare în rețea

2023-11-22   Accesări: 552  Vizitatori unici: 435

Portivit Raportului Network Readiness Index 2023 (NRI) - Indicele Pregătirii/Dezvoltării în rețea recent publicat, „Există o criză de încredere în era noastră digitală? În societățile de rețea, încrederea este o bază de bază pentru utilizarea media, a instrumentelor de comunicare și a sistemelor informatice digitale aferente. Încrederea se bazează în mare măsură pe nivelurile de expunere și familiaritate - experiență. Pe măsură ce inovațiile care conduc societățile noastre de rețea au devenit mai răspândite, fiabilitatea tehnologiei care stă la baza acestei noi epoci a fost luată de la sine înțeles. Deja nu mai este așa. După cum a spus președintele Adunării Generale al Națiunilor Unite, Csaba Kőrösi, în septembrie 2023: „Lumea noastră suferă de un caz grav de „sindrom de deficit de încredere”.”- scrie în prefața la Raportul recent făcut public Network Readiness Index 2023. Trust in a Network Society: A crisis of the digital age?

Documentul publicat de Portulans Institute și Saïd Business School, Universitatea din Oxford, oferă un cadru solid pentru evaluarea impactului tehnologiei informației și comunicaților (TIC) asupra societății și dezvoltării națiunilor. Sunt evaluate 134 de economii pe baza a 58 de indicatori din patru piloni ai pregătirii/dezvoltării digitale – tehnologie, oameni, guvernanță și impact.

Raportul din acest an, intitulat „Încrederea într-o societate de rețea: o criză a erei digitale?”, atrage atenția asupra potențialului unei crize grave a încrederii publicului în internet și tehnologiile conexe într-o lume din ce în ce mai interconectată. De asemenea, evidențiază ascensiunea digitală a Africii, Kenya fiind lider în incluziune și infrastructură, în timp ce statele arabe își concentrează accentul pe competențele forței de muncă digitale. În Asia-Pacific, un amestec de inovație și adoptare rapidă definește creșterea regională. Europa progresează în mod constant, Finlanda fiind un exemplu notabil de pregătire a rețelei. Statele Unite ale Americii sunt recunoscute pentru strategiile lor digitale variate și cuprinzătoare, indicând o regiune care îmbrățișează o evoluție digitală holistică.

Primii 10 performeri din NRI prezintă trei tendințe proeminente: ei aparțin în mod constant economiilor cu venituri mari, demonstrând pregătirea solidă a rețelei în toate dimensiunile, iar țările europene continuă să domine lista. Aceste tendințe continuă în NRI 2023.

Raportul arată că Statele Unite își păstrează poziția de vârf în NRI pentru al doilea an consecutiv, urmate îndeaproape de Singapore. Finlanda a urcat pe locul trei, deplasând Suedia pe locul cinci, în timp ce Regatul Unit reintră în top 10, în care sunt incluse și următoarele economii: Țările de Jos, Elveția, Republica Korea, Danemarca și Germania.

Republica Moldova, potrivit Raportului, se află la mijlocul clasamentului, fiind poziționată pe locul 67 ( scor 47,69 ) printre cele 134 de țări analizate, clasamentul pe piloni fiind: Tehnologie- poziția 75 (scor 38,65), Oameni- poziția 80 (scor 39,82), Guvernanță – poziția 63 (scor 57,92), și pilonul Impact- poziția 61 (scor 54,37).

Raportul este o sursă utilă care urmează a fi analizată de toate părțile interesate din Republica Moldova pentru a propune măsuri de îmbunătățire a situației acolo unde este necesar, și, în mod special de către instituțiile responsabile guvernamentale. Un studiu detaliat al datelor colectate în baza de date NRI și al profilului economiei de-a lungul timpului, care ar include pe cea a actorilor și factorilor de decizie din domeniul transformării digitale, ar putea da cele mai bune rezultate în ceea ce privește monitorizarea dezvoltării rețelei țării, pregătirea digitală, precum și identificarea posibilelor canale de îmbunătățire.

A se vedea și:

Categoria: Noutăţi TIC Internaţional Cuvinte-cheie: raport
Ultima actualizare:  23-11-2023 09:32:01
Sursa:    NRI 2023 Edition – Press Release, https://networkreadinessindex.org/

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova