ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Summitul Internaţional al Lauriaţilor Premiului Nobel pentru Pace

2013-10-24

În perioada 20 – 23 octombrie a.n., responsabilul de relaţii internaţionale al IDSI – Anastasia Ştefaniţa, a participat la Summitul Internaţional al Laureaţilor Premiului Nobel pentru Pace (iar în cadrul summitului a participat şi la lucrările Civic Academy). Evenimentul a avut loc în Varşovia, Polonia (unde Anastasia Ştefaniţa se află pentru un an academic în cadrul programului Kirkland).

Summitul este la 13-a ediţie, prima ediţie a fost organizată în 1999 la Roma la iniţiativa Fundaţiei Gorbaciov, un ONG creat de fostul lider al USSR. Începând de atunci Summitul a căpătat o importanţă deosebită ca fiind un eveniment de schimb de opinii şi de promovare internaţională a campaniilor şi iniţiativelor pentru pace.

În fiecare an la eveniment sunt invitaţii Laureaţii Premiului Nobel pentru Pace şi multe alte personalităţi importante pe plan global, active în domeniul social, ştiinţific, politic şi cultural. Foamea extremă de care suferă o parte din populaţia globală, problemele resurselor de apă, rolul eticii în activităţile politice şi economice, integrarea culturală a oamenilor – sunt doar câteva dintre subiectele discutate la Summit.

La cea de a 13-a ediţie au participat personalităţi precum: preşedintele Lech Wałęsa; preşedintele Frederik Willem de Klersk; Prof. Muhammad Yunus; Sfinţenia Sa al XIV Dalai Lama; Maired Corrigan Maguire; Dr. Shirin Ebadi etc.

Pe lângă prezentările în plen ale Summitului, în total au fost organizate şi 15 workshopuri tematice în cadrul Civic Academy. Unul dintre acestea a fost: Introducere privind problemele de securitate digitală, moderat de către „Reporters without borders”.

Experţii au vorbit despre securitatea în spaţiul online şi riscurile la care se expun utilizatorii. Printre recomandările formulate de Gregoire Pouget, moderatorul trainingului, au fost:
- Utilizarea parolelor de acces la căsuţele poştale (de ex.) trebuie să fie lungi, de tip fraze (nu neapărat caractere specifice, gen %*^), de ex: weareattheworldsummitofnobelpeacelaureates
- Nu este bine ca o singură parolă să fie utilizată în mod repetat, pentru mai multe siteuri, adrese de e-mail etc.
- Verificarea nivelului de securitate a parolei poate fi realizată pe site-ul: www.howsecureismypassword.net, care indică timpul în care parola de acces stabilită de utilizator poate fi aflată de părţi terţe
- Se recomandă utilizarea browserului privat pentru a păstra securitatea datelor şi a istoriei accesării paginilor web etc.
- Nu se recomandă expedierea de documente, date, informaţii importante prin intermediul skype-ului, cu toate că este un instrument foarte comod

A devenit o tradiţie ca în cadrul Summitului să fie decernat “Peace Summit Award”. În acest an premiul a fost oferit actriţei Sharon Stone, pentru activităţile de solidaritate şi oferirea noii speranţe milioanelor de oameni care au luptat şi luptă împotriva tragediilor provocate de HIV/SIDA (“activities that brought solidarity and new hope to the millions of people who have fought and are fighting against the tragedy of HIV/AIDS”).

Galerie foto
 

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: summit, securitatea informaţiei, Premiu Nobel
Ultima actualizare:  28-10-2013 09:12:51
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova