ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

10 recomandări pentru a fi în siguranță online

2017-01-28   Accesări: 1870  Vizitatori unici: 1248

Hărțuirea și abuzul online sunt o realitate. Unele grupuri, cum ar fi femeile, devin ținta unor asemenea atacuti, mai des decât altele.

O modalitate eficientă de a contracara abuzul, amenințările și violența online este de a ne împărtăși cunoștințele. Pentru a marca Ziua internațională a confidențialității datelor - 28 ianuarie, Internet Society vine să împărtășească 10 recomandări despre cum să vă protejați online:

Studiați terenul. Internetul este un instrument puternic pentru comunicare. Aflați cum puteți utiliza Internetul, identificați actorii buni și răuvoitori, și profitați din plin de ceea ce oferă Internetul.

Păstrați viața privată în confidențialitate. Țineți informațiile personale separate de rolul dumneavoastră profesional. Utilizați personaje diferite pentru roluri diferite.

Protejați-vă comunicațiile. Utilizați criptarea end-to-end și autentificarea prin doi factori pentru comunicații confidențiale.

Ascundeți locația. Eliminați datele privind locația din imagini și înregistrări video înainte de a le posta. Dezactivați accesul aplicației la datele privind locația. Nu dezvăluiți locația Dvs. în postările publice.

Protejați-vă dispozitivele. Ele sunt mai prețioase decât orice bijuterie. Protejați-le atât de fraude și intervenții fizice, cât și digitale. Utilizați criptarea și date de acces greu de spart.

Fiți pregătiți pentru un atac. Găsiți aliați și pregătiți un plan pentru gestionarea cazurilor de hărțuire online, doxing (culegerea online și dezvăluirea informațiilor despre o anumită persoană, companie ) și a altor forme de abuz. Nu le atrageți atenție agresorilor! Nu o merită.

Rămâneți fermi pe poziții. Nu lăsați agresorii cibernetici să submineze ceea ce faceți. Arătați-le că nu vă este frică. Veți fi sprijiniți de alții. Fiți dispuși să cereți ajutor.

Feriți-vă de Cai troieni. Fereți-vă de spear-phishing (practică malițioasă, cînd primiți un mesaj aparent de la un individ sau companie pe care le cunoașteți, când de fapt nu este așa). Verificați înainte să vă conectați cu cineva nou. Dacă ceva pare prea bun ca să fie adevărat, probabil că nu este!

Protejați-i pe alții. Dacă găzduiți conținut generat de utilizatori, împiedicați utilizatorii să posteze mesaje denigratoare sau abuzive. Ajutați la eliminarea informațiilor cu caracter personal, care au fost expuse, pentru a nu răni pe cineva. Raportați-i pe infractori.

Împărtășiți aceste recomandări cu cei apropiați!

Și nu fiți indiferenți când vedeți abuz pe social media. Oferiți o mână de ajutor.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Internet Society, Data Privacy Day, confidentialitatea datelor, siguranta pe Internet
Ultima actualizare:  07-02-2017 16:17:19
Sursa:   Internet Society 

 
1
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova