ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

28 septembrie – Ziua internațională a dreptului de a ști

2016-09-28   Accesări: 3069  Vizitatori unici: 1407

La 28 septembrie în tot mai multe țări se marchează Ziua internațională a dreptului de a ști, pentru ca cetățenii să conştientizeze că au dreptul de a pune întrebări autorităților și, de asemenea, au dreptul de a primi răspunsuri la întrebările adresate.

Decizia de a sărbători și de a promova ziua de 28 septembrie ca Zi internațională a dreptului de a ști a fost luată în ultima zi a Conferinței despre libertatea de informare, care s-a desfășurat la Sofia, în Bulgaria, între 26 și 28 septembrie 2002. La conferință au luat parte reprezentanți ai organizațiilor pentru Libertatea de Informare (FOI) din 15 de țări, dar și reprezentanți ai organizațiilor internaționale active în domeniul informării.

La 28 septembrie 2002, activiștii FOI au înființat rețeaua internațională “International Freedom of Information Advocates Network” (FOIAnet). Membrii FOIAnet au căzut de comun acord să colaboreze pentru promovarea dreptului individual de acces la informații și au adoptat un memorandum care stabilește obiectivele și activitățile rețelei. În prezent, peste 200 de organizații și grupuri civile din întreaga lume sunt membrii FOIAnet și fac schimb de cunoștințe și de experiențe și se angajează în inițiative internaționale pentru a obține un acces mai larg în standardele de informare.

Activiști FOI din întreaga lume organizează o varietate de evenimente pe 28 septembrie pentru a sensibiliza populația cu privire la dreptul de informare. Au loc conferințe, traininguri, concursuri, acordarea de premii, concerte rock și pop, spectacole de teatru, filme, lansări de campanii prin care se solicită informații și noi site-uri web, cu scopul de a promova în continuare acest drept fundamental al omului și de a încuraja cetățenii, jurnaliștii și ONG-urile în căutările lor pentru a obține informații.

Republica Moldova a adoptat Legea privind accesul la informaţie in anul 2000, conferind fiecărui cetăţean dreptul de a vedea, revizui şi multiplica documente publice. Legea prevede penalităţi pentru acei, care, fără motive întemeiate, refuză accesul la informaţie.

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Zile internaționale
Ultima actualizare:  30-09-2016 08:52:31
Sursa:   moldova9.com

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova