ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

FII EROU, DONEAZĂ SÂNGE!

2015-01-05   Accesări: 5524  Vizitatori unici: 2099

 Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale are eroii săi. Ziua de 14 iunie este considerată Ziua mondială a donatorului de sânge. Angajaţii IDSI nu au nevoie de un anumit prilej pentru a face un lucru nobil. Pe parcursul anului 2014 s-au desfăşurat mai multe acţiuni de donare a sângelui, la „Centrul Naţional de Tranfuzie a sîngelui”, de către angajaţii IDSI.
Această iniţiativă le aparţine angajaţilor în totalitate, iar la rândul său, adminstraţia Î.S. „IDSI” încurajează întru totul asemenea acţiuni.

Este bine să cunoaștem despre beneficiile donării de sânge:

  Fierul din sânge influențează textura sangelui, respectiv cantitățile mari de fier duc la îngrășarea sângelui care circulă mai greu prin artere. De asemenea, un nivel ridicat de fier din sange duce la oxidarea sa și la producerea colesterolului. Cu cât vâscozitatea sangelului este mai mare, depunerile pe artere cresc și acest lucru duce firesc la boli cardiovasculare. Asfel, prin donarea de sânge, se pierde o cantitate de fier din sânge, însă acest lucru are un efect protector și benefic dacă donarea de sânge are loc periodic și nu incidental.

  Conform studiilor, o rată mult mai mică de incidente cardiace ar fi dacă donatorii ar merge periodic să doneze sânge, reducând cu 88% șansa unui incident cardiovascular

  Alte studii au demonstrat că există o legătură dintre cantitatea de fier din sânge și riscul de cancer, crescand numărul de radicali-liberi din corp. S-a descoperit că persoanele care donează sânge de 2 ori pe an - au o rată mai mică de cancer și mortalitate decât cei care nu o fac.

  Un alt efect notabil este pierderea de calorii care se face prin donarea de sânge. După donarea de sânge, organismal uman produce la loc tot volumul de sânge pierdut, iar într-o perioadă între 4-8 săptămâni, toate celulele albe pierdute. Studiile spun că pentru fiecare 250 de grame de sânge donat, sunt consumate în jur de 600 de calorii.

Pentru IDSI responsabilitatea socială și în special acțiunile de donare a sângelui sunt o prioritate inclusiv pentru anul 2015.

Categoria: Responsabilitate Socială Cuvinte-cheie: responsabilitate sociala, IDSI
Ultima actualizare:  05-01-2015 15:59:21
Sursa:   Forum

 
4
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova