Anul acesta, la 25 septembrie, s-au împlinit 10 ani de la prima ediție a evenimentului ”Noaptea cerectătorilor europeni”. În 2015, acest eveniment de popularizare a ştiinţei a avut loc în aproximativ 300 de oraşe din 24 de ţări europene şi din ţările învecinate.
La Chișinău, ”Noaptea cerectătorilor” a fost la a doua ediție, debutând în anul 2013. Evenimentul s-a desfășurat sub egida Academiei de Științe a Moldovei, fiind susţinut prin fonduri europene în cadrul proiectului "Suport financiar acordat RM pentru participarea la programul cadru HORIZON 2020", GA:2014/346-992.
Împreună cu familia, prietenii, colegii orice doritor a avut ocazia să devină ”cercetător” pentru o zi și să descopere diverse ramuri științifice, dar, bineînțeles, într-un mod neobișnuit și distractiv. Acest lucru a fost posibil datorită instituţiilor de cercetare şi a celor de învăţămînt superior, care au prezentat produse, au realizat experimente și au făcut demonstrații științifice.
Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale a participat cu mai multe rezultate:
* IBN (Instrumentul Bibliometric Național) – baza de date națională a articolelor publicate în revistele științifice din Republica Moldova.
* EXPERT online – sistem informațional pentru depunerea și evaluarea online a propunerilor de proiecte/ programe din sfera științei și inovării.
* Rețeaua ACADEMICA – eInfrastructură corporativă care interconectează toate instituțiile academic într-un spațiu informational integrat, contribuind la crearea spațiului informational unic în sfera CDI și integrarea în spatial informational European și global.
* Elaborarea Tururilor Virtuale – prezentare dinamică a unui spațiu, care oferă utilizatorului acces interactiv la informații despre locația pe care o vizionează.
* Fotografie 3D (rotire obiect la 360 grade) – permite vizitatorilor expozițiilor/ galeriilor/ magazinelor online să rotească obiectele, să le inspecteze și să fie bine informați cu privire la aspectul fizic și detaliile acestora.
* Proiectul Visegrad - DISCUS - 3 evenimente organizate în 9 luni, pentru autoritățile publice locale. O vizită de studiu în Polonia, cu tema servicii locale electronice. 2 studii de cercetare în colaborare cu experți din țările Visegrad.
Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale a fost partener al evenimentului ”Noaptea cerectătorilor europeni” 2015. Evenimentul a fost transmis on-line de către IDSI.
1 |