ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

IDSI susține Inițiativa Helsinki privind multilingvismul în comunicarea științifică

2019-04-19   Accesări: 1409  Vizitatori unici: 997

Inițiativa Helsinki este o mișcare de promovare a multilingvismului în comunicarea științifică. Aceasta prevede următoarele:

• Cercetătorii ar trebui să fie răsplătiți pentru diseminarea rezultatelor cercetării dincolo de mediul academic și pentru interacțiunea lor cu societatea;
• Tranziția spre Accesul deschis ar trebui să asigure sprijin și promovare egală la cunoștințele din cercetare;
• Editorii de reviste și cărți non-profit ar trebui să dispună atât de resurse suficiente, cât și de suportul necesar pentru a menține standarde înalte de control al calității și de integritate a cercetării.
• Tranziția spre Accesul deschis nu ar trebui să pună în pericol existența editorilor naționali de reviste și de cărți;
• Cercetarea de înaltă calitate ar trebui apreciată în procesul de evaluare efectuat de către experți indiferent de limba de publicare sau canalul de publicare.
• Articolele în reviste și cărțile publicate în toate limbile sunt luate în considerare în mod adecvat atunci când se utilizează sisteme bazate pe metrii.

Mai multă informație privind această inițiativă poate fi găsită AICI (prezentare PDF)

Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI), prin activitățile sale de-a lungul anilor, în primul rând prin dezvoltarea și menținerea Instrumentului Bibliometric Național, a contribuit la promovarea cunoștințelor științifice în limba română. Este firesc că acum IDSI susține această inițiativă la nivel internațional și a semnat-o, ca urmare a deciziei Consiliului științific al instituției din 17 aprilie 2019.

Invităm actorii instituționali din domeniile cercetării și inovării, precum și cercetătorii individuali din Republica Moldova, să susțină Inițiativa Helsinki privind multilingvismul în comunicarea științifică și să o semneze la https://www.helsinki-initiative.org/

Printre semnatarii fondatori ai Inițiativei Helsinki privind multilingvismul în comunicarea științifică se numără și Acțiunea COST "Rețeaua Europeană pentru Evaluarea Cercetării în Științele Sociale și Umaniste" (ENRESSH). Această acțiune, în care participă și IDSI, oferă mai multe oportunități pentru schimb de experiență pentru cercetătorii din domeniile științelor sociale și științelor umaniste, factorii decizionali și managerii din domeniul cercetării, prin organizarea conferințelor, atelierelor și întâlnirilor al căror scop e să creeze o punte comună. Ele pot fi consultate la adresa https://enressh.eu/

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: IBN, comunicare, acces deschis
Ultima actualizare:  25-04-2019 12:12:51
Sursa:   Gheorghe Cuciureanu, dr.hab., cerc.conf.; cercetător științific principal IDSI

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova