ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Ministrul Pavel Filip a participat la inaugurarea primului laborator digital din cadrul proiectului de susţinere a educaţiei digitale

2015-09-21   Accesări: 3026  Vizitatori unici: 1458

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a participat, astăzi, la inaugurarea primului laborator digital din cadrul proiectului de susţinere a educaţiei digitale în Moldova, implementat cu suportul Fundaţiei Orange. Primul Orange Lab a fost deschis la Colegiul de Informatică din Chişinău.

Ministrul a mulţumit companiei Orange pentru susţinerea acordată sectorului TIC în vederea pregătirii unor specialişti de înaltă calificare. ”Prin lansarea acestui proiect de susţinere a educaţiei digitale, compania Orange Moldova contribuie la sporirea nivelului de competenţă profesională a specialiştilor pentru sectorul TIC. În prezent asistăm la un paradox, vorbim de lipsa locurilor de muncă şi salarii mici, iar pe segmentul IT, unde sunt înregistrate cele mai mari salarii, resimţim un deficit acut de cadre calificate. Am identificat această constrângere şi ne-am propus s-o eliminăm prin realizarea Strategiilor Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Acest proiect al Fundaţiei Orange este un pas concret în acest sens”, a accentuat Pavel Filip.

Domeniul TIC este unul foarte important pentru Moldova, care asigură 8% din PIB şi este o şansă reală pentru dezvoltarea economică a ţării. În epoca tehnologiilor informaţionale oamenii prin cunoştinţele lor sunt factorul decisiv de producţie, a punctat ministrul TIC.
În cadrul Orange Digital School vor fi implementate câteva proiecte majore, care vin să asigure în învăţământul din ţara noastră accesul la infrastructură modernă, expertiză profesională şi educaţie de calitate în domeniul tehnologiilor informaţionale.

„Ne dorim să aducem cât mai aproape de oameni servicii digitale accesibile şi utile pentru fiecare. În acest sens, prin intermediul Fundaţiei Orange, dezvoltăm proiecte ce contribuie la educaţia tinerilor în domeniul IT, cât şi a sectorului în general. Prin lansarea proiectului Orange Digital School, ne dorim să aducem valoare adăugată dezvoltării societăţii şi să facilităm viaţa de zi cu zi, prin utilizarea componentei digitale”, a declarat Directorul general Orange Moldova, Ludmila Climoc.

Orange Lab este implementat în 3 colegii cu profil IT din Moldova: Colegiul de Informatică şi Colegiul Politehnic din Chişinău şi Colegiul Politehnic din Bălţi. În aceste instituţii vor fi deschise laboratoare digitale, dotate cu articole de mobilier modern, computere performante, ecrane TV de ultimă generaţie şi conexiune gratuită la internet de bandă largă şi WiFi.

„Cerinţele pe piaţa muncii sunt foarte mari faţă de viitorii angajaţi în IT, respectiv, având un laborator dotat cu tehnică modernă, putem face faţă mai uşor cerinţelor de pe piaţa muncii”, a menţionat Liuba Obadă, Director adjunct pentru instruire la Colegiul de Informatică din Chişinău.

Orange Digital School include 3 proiecte importante, care asigură: crearea infrastructurii şi accesului la baza tehnică IT în liceele rurale şi colegii, susţinerea talentelor în IT prin oferirea burselor de excelenţă, precum şi a pedagogilor de informatică din regiunile rurale.
 

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: industrie IT, competenţe în TIC, colegii, IT, laborator digital, MTIC, ORANGE, specialist IT, specialitatea TI, TIC
Ultima actualizare:  22-09-2015 08:58:34
Sursa:   www.mtic.gov.md

 
1
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova