ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Programul privind tranziția la televiziunea digitală terestră, aprobat de Guvern

2015-04-22   Accesări: 4474  Vizitatori unici: 2004


Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Programul de tranziție de la TV analogică terestră la TV digitală terestră și proiectul de lege privind completarea Codului Audiovizualului. Documentele au fost prezentate în ședință de Guvern de ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip. Conform angajamentelor internaționale, Republica Moldova urmează să încheie tranziția la TV digitală nu mai târziu de 17 iunie 2015. Începând cu această dată canalele de TV analogică nu vor beneficia de protecție în cazul creării perturbațiilor din partea TV digitală.

”La prima etapă este prevăzută o perioadă tranziție, de aproximativ 3 ani, în care rețelele care difuzează semnal analogic și cele care emit semnal digital vor funcționa concomitent. Cei care dispun de un televizor în formatul DVB-T2 (cu receptor încorporat) sau un STB vor putea recepționa programele televiziunii digitale terestre. Cei cu televizoare mai vechi vor viziona în continuare programele televiziunii analogice”, a concretizat ministrul Pavel Filip.

După încheierea acestei perioade, semnalul TV analogice va fi deconectat complet, iar statul va identifica posibilitățile dotării familiilor defavorizate cu convertoare de TV digitală (set-top-box).

Programul prevede că licențele de utilizare a frecvenţelor/canalelor TV pentru crearea a două multiplexe cu acoperire națională vor fi eliberate ÎS „Radiocomunicaţii” prin încredințare directă. Potrivit ministrului Pavel Filip, acest fapt este condiționat de faptul că ”Radiocomunicații” are infrastructura necesară (turnuri, piloni, echipamente, linii de transport al semnalului, linii de aprovizionare cu energie electrică), precum și de lipsa de interes din partea altor agenții economici pentru multiplexe. În plus, pentru un alt agent economic vor fi necesare investiții majore pentru construirea infrastructurii, ceea ce va crește costurile pentru radiodifuzori. O confirmare în acest sens este și exemplul României, unde gestionarea multiplexelor naționale a fost încredințată întreprinderii ”Radiocom”.

În legătură cu diferențele tehnice esențiale între TV analogică și TV digitală, Guvernul a propus Parlamentului să aprobe unele modificări la Codul Audiovizualului. Pentru realizarea tranziției la televiziunea digitală terestră vor fi create 3 multiplexe cu acoperire naţională şi 21 de reţele cu acoperire regională.

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Guvernul RM
Ultima actualizare:  23-04-2015 16:12:46
Sursa:   mtic.gov.md

 
1
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova