ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Republica Moldova a aderat la Alianța Better Than Cash

2015-10-17   Accesări: 1303  Vizitatori unici: 761

Republica Moldova a aderat la Alianța Better Than Cash (alianță care face parte din Organizația Națiunilor Unite). Astfel, până în anul 2020 Moldova își propune să digitalizeze plățile pentru toate serviciile publice. Prim-ministrul Valeriu Streleț a fost inițiatorul aderării la această alianță, care va oferi guvernului instrumente, cunoștințe și schimb de experiență pentru accelerarea incluziunii financiară. Alianța Better Than Cash este interesată să colaboreze cu Republica Moldova, întrucât unul dintre principiile acesteia este de a ameliora nivelul de trai a milioanelor de oameni, în special a celor săraci și a femeilor.

Odată cu digitalizarea plăților în domeniul financiar, Republica Moldova va oferi mai multe drepturi și posibilități cetățenilor săi și va consolida economia locală. Sondajele arată că serviciile electronice în domeniul financiar vor ajuta cetățenii să economisească resurse, oferind  în același timp guvernelor, companiilor și centrelor de dezvoltare o metodă mai eficientă, mai transparentă și mai sigură de primire și efectuare a plăților.

În ultimii ani, Republica Moldova a înregistrat un succes semnificativ în crearea unui sistem comod de plăți electronice, iar tot mai mulți cetățeni ai țării au beneficiat de acesta. În 2013, Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Centrului de Guvernare Electronică și în colaborare cu Ministerul Finanțelor și Banca Națională a Moldovei, a implementat Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice MPay. Acest serviciu permite oamenilor să achite online impozite, amenzi la poliție, asigurări medicale, vize etc. Conștientizând avantajele plăților electronice Guvernul Republicii Moldova dorește, de asemenea, să analizeze posibilitatea de a digitaliza alte plăți precum bursele de învățământ, indemnizațiile sociale și pensiile.

 

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: digitizare, eGov, MPay
Ultima actualizare:  18-10-2015 00:10:12
Sursa:   egov.md

 
1