ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Academicianul Ion TIGHINEANU a susţinut o lecţie publică la Academia de Ştiinţe

2015-03-18   Accesări: 5637  Vizitatori unici: 1958

Academicianul Ion TIGHINEANU, savant cu renume mondial în domeniul nanotehnologiilor, doctor habilitat în stiinţe fizico-matematice, profesor universitar, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a prezentat, în cadrul lecturilor academice, lecţia publică „Nanotehnologiile schimbă lumea”.

Evenimentul a fost prilejuit de aniversarea a 60-a a savantului şi a avut loc în ziua de 23 martie 2015, ora 14:00, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 1.

Fişier biografic

Ion Tighineanu s-a născut la 22 martie 1955, în satul Sofia, raionul Drochia. Absolvent al Institutului de Inginerie şi Fizică din Moscova şi doctoranturii Institutului de Fizică „Lebedev” al Academiei de Ştiinţe a URSS.
Academician, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, fondator al şcolii ştiinţifice în domeniul nanotehnologiilor nelitografice, autor a peste 600 publicaţii, dintre care cca 300 – în reviste internaţionale, 5 monografii editate în limba engleză, două dintre ele la Editura „Springer” în Germania şi una la editura „Woodhead Publishing” în Marea Britanie, 52 brevete de invenţie, dascăl al mai multor generaţii de studenţi, masteranzi, doctoranzi. Savant cu renume la scară internaţională, a prezentat peste 100 referate invitate la centre de cercetare şi universităţi în zeci de ţări pe diverse continente: SUA, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Elveţia, Olanda, Belgia, Danemarca, Suedia, Spania, Japonia, Coreea etc.

A atins performanţe deosebite, printre care menţionăm noi nanotehnologii, nanomateriale şi nanodispozitive elaborate, apreciate de diverse portaluri internaţionale (NanotechWeb.org, MaterialsViews.com) şi plasate pe copertele unor reviste ştiinţifice internaţionale. Actualmente este cel mai citat savant al Republicii Moldova, indicele personal Hirsch fiind egal cu 30. A fost decorat cu Medalia de Aur „Inventator Remarcabil” a Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală (2011), este Cavaler al Ordinului Regatului Belgiei „Merite de l’Invention”, a câştigat 17 medalii de aur şi argint la expoziţii internaţionale de inventică. Este Laureat al Premiului Naţional în domeniul ştiinţei şi tehnicii (2004), Laureat al Premiului internaţional acordat de Academiile de Ştiinţe din Ucraina, Belarus şi Republica Moldova (2014), a câştigat concursul naţional „Savantul Anului în domeniul ştiinţelor reale” (2005), precum şi bursa Alexander von Humboldt (Bonn, Germania, 1995).

A realizat 15 proiecte internaţionale de cercetare ştiinţifică, majoritatea în calitate de coordonator de proiect, inclusiv proiectul Mold-Era din Programul comunitar PC7, în cadrul căruia au fost instruiţi la nivel european cca 100 de tineri în domenii multidisciplinare. A pregătit 16 doctori în ştiinţe, inclusiv 14 doctori şi 2 doctori habilitaţi în ştiinţe.

Priveşte lecţie

Categoria: ASM Cuvinte-cheie: lecție publică, Ion Tighineanu, ASM
Ultima actualizare:  30-03-2015 11:05:23
Sursa:   www.asm.md

 
7