ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Academicianul Florin G. Filip – 70 de ani

2017-07-24   Accesări: 1068  Vizitatori unici: 714

Cel care vedea “societatea informațională ca pe un adevărat «tsunami», pentru care trebuie să fim pregătiți” – acad. Florin Gheorghe Filip – împlinește astăzi, 25 iulie 2017, frumoasa vârstă de 70 de ani. CV-ul sărbătoritului este unul cu adevărat impresionant.

În 1970 absolvește Facultatea de Automatică a Universității Politehnice din București. În 1982 devine doctor în automatică, cu o teză dedicată automatizări proceselor electrice, iar din 1990 este angajat în calitate de cercetător principal gr. I la Institutul de Cercetări în Informatică. Din 1998 este profesor universitar. S-a impus ca un cercetător de valoare internațională, deținând totodată importante funcții de conducere (director al Institutului de Cercetări în Informatică (1991-1997), membru titular (membru corespondent din 1991, membru titular din 1999) și vicepreședinte timp de 10 ani (din 2000, reales în 2002 și 2006) al Academiei Române. Dl Florin G. Filip deține onorabila funcție de Director al Bibliotecii Academiei Române, al carei personal este angajat în importante proiecte naționale precum Biblioteca Digitala a României (în parteneriat) sau Medievalia. Este membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România și membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.

Cele mai importante studii ale omagiatului iau în discuție aspecte deosebit de importante ale societății informaționale; printre aceastea se numără cele două ediții ale monografiilor cu impact: Decizie asistată de calculator: decizii, decidenti, metode de bază și instrumente informatice asociate (2002, 2005), Ed. Tehnică, București, 376 p. și Sisteme suport pentru decizii (2004, 2007), Ed. Tehnică, București, 372 p.

Prodigioasa activitate este marcată de contribuțiile Domniei Sale, care se extind și la calitatea de editor/coordonator al revistelor de specialitate Studies in Informatics and Control și International Journal of Computers, Communications & Control, al mai multor volume apărute la editurile Tehnica, Academiei, Expert și Elsevier. Zeci de lucrări semnate de autor sau în coautorat apărute în reviste științifice de prestigiu (Computers in Industry, IFAC J. Automatica, IFAC J Control Engineering Practice, Large Scale Systems, J. of Human Systems Management, Systems Analysis, Modeling and Simulation, SIC etc.) sunt înregistrate în baza de date ISI Web of Knowledge și în baza de date SCOPUS a ELSEVIER.

O preocupare constantă a Domniei sale ține de informatizarea limbii române ca factor infrastructural fundamental (vector funcțional), precum și stimularea utilizării curente (vector tehnologic) în utilizarea tehnologiilor și a serviciilor informatice. Asigurarea sprijinului tehnologic pentru limba română devine o necesitate stringentă: “Astăzi, cercetarile mondiale în domeniul tehnologilor lingvistice au atins un nivel de maturitate ce permit sinergizarea eforturilor lingviștilor, informaticienilor, matematicienilor și a altor specialiști din sectorul academic sau industrial, să abordeze proiecte mari, interdisciplinare, având ca obiectiv prelucrarea automată, în mediile de comunicare electronică, a din ce în ce mai multe limbi naturale.” (Limba Româna în Societatea Informațională–Societatea Cunoașterii. Dan Tufiș, Florin G. Filip (coord.). Editura Expert, 2002, p. 4.

Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale beneficiază de o colaborare fructuoasă cu acad. Florin G. Filip în cadrul mai multor proiecte de cercetare instituționale și internaționale, Domnia sa fiind unul dintre membrii Consiliului științific al institutului încă de la fondarea acestuia, aducând un aport esențial la dezvoltarea și evoluția acestuia.

La vârsta împlinirilor, IDSI urează omagiatului multă sănătate, realizări și inspirație!

Vivat, crescat, floreat!

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Florin G.Filip, felicitare
Ultima actualizare:  24-07-2017 21:46:06
Sursa:   IDSI 

 
5