În vederea creării unei rețele de administrații publice digitale interconectate și a accelerării transformării digitale a sectorului public european, președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la legislația propusă referitoare la măsuri pentru un nivel ridicat de interoperabilitate a sectorului public în întreaga UE (Actul privind Europa interoperabilă).
Documentul urmărește să instituie un nou cadru de cooperare pentru administrațiile publice din UE cu scopul de a asigura furnizarea fără sincope a serviciilor publice la nivel transfrontalier și să stabilească măsuri de sprijin care să promoveze inovarea și să consolideze schimbul de competențe și de cunoștințe.
Noul act legislativ va institui o structură de guvernanță a interoperabilității în vederea creării unui ecosistem de soluții comune de interoperabilitate pentru sectorul public al UE. Astfel, administrațiile publice din UE pot contribui la soluțiile respective și le pot reutiliza, pot inova împreună și pot crea valoare adăugată.
Mai mult:
Acordul provizoriu menține orientarea generală a propunerii Comisiei, în special în ceea ce privește:
Context
În ultimii ani, experții în materie de guvernare digitală și în materie de date au elaborat practici comune ample de cooperare în materie de interoperabilitate bazate pe actualul Cadru european de interoperabilitate (EIF). EIF constituie modelul conceptual pentru interoperabilitate al Europei, recunoscut pe scară largă. Cu toate acestea, unele evaluări recente au scos la iveală limitări substanțiale ale acestei abordări constând în cooperare exclusiv pe bază voluntară.
Statele membre ale UE au subliniat din ce în ce mai mult necesitatea de a consolida cooperarea europeană în materie de interoperabilitate. Printre altele, declarațiile ministeriale semnate în 2017 la Tallinn și în 2020 la Berlin atestă această necesitate. În vederea soluționării acestor nevoi, Comisia a adoptat propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor măsuri pentru un nivel ridicat de interoperabilitate a sectorului public în întreaga Uniune (Actul privind Europa interoperabilă) la 18 noiembrie 2022. La 2 iunie 2023, Consiliul TTE (Telecomunicații) a luat act de un raport intermediar cu privire la acest dosar și, la 6 octombrie 2023, reprezentanții statelor membre (Coreper) au convenit asupra unui mandat care să permită președinției să înceapă negocierile cu Parlamentul European. Un prim trilog a avut loc la 10 octombrie 2023.
Documente relevante:
0 |