ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Andrei Rusu, cercetător ştiinţific superior al IDSI, în calitate de expert la “Workshop with Research Funding Organizations on the European Open Science Cloud”

2016-04-07   Accesări: 2376  Vizitatori unici: 1088


În data de 15 martie 2016 Andrei Rusu, cercetător ştiinţific superior al Institutului de dezvoltare a Societăţii Informaţionale, a participat în calitate de expert privat la “Workshop with Research Funcding Organizations on the European Open Science Cloud” organizat de High Level Expert Group of the European Open Science Cloud din cadrul Comisiei Europene pentru cercetare şi inovare.

În cadrul şedinţei s-au discutat metodele şi modelele de finanţare a cercetării şi inovării care să asigure persistenţa în timp a rezultatelor cercetării (date, experienţe, concluzii, etc) şi deschiderea lor pentru libera utilizare. În rezultatul discuţiilor a fost aprobate un set de recomandări pentru Directoratul General pentru Cercetare şi Inovare al Comisiei Europene referitor la European Open Science Cloud (EOSC) care ar accelera şi ar ajuta la tranziţia către Open Science, Open Innovation într-o piaţă digitală comună unică a Uniunii Europene. EOSC ar trebui să asigure un acces în siguranţă la servicii şi sisteme şi reutilizarea interdisciplinară, intersocială şi intergeografică a datelor partajate. EOSC fiind un proiect al uniunii Europene ar trebui să asigure o infrastructură interoperabilă şi accesibilă la nivel global. Un aspect important al EOSC îl reprezintă managementul sistematic şi profesional al datelor şi gestiunea datelor pe termen lung în UE şi ţările asociate ei. Gestiunea datelor pe termen lung nu reprezintă un scop în sine al EOSC, dar mai degraba scopul este de a revoluţiona procesul de cercetare şi inovare în Europa.

 

    

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: Open Science, European Open Science Cloud, EOSC, cloud, știința deschisă, workshop
Ultima actualizare:  22-02-2021 09:40:02
Sursa:  

 
1