ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Cea mai tânără biblliotecă a apărut la UTM

2013-11-08

Biserica “Sf. Ierarh Grigorie Palama” din campusul studenţesc Râşcani al Universităţii Tehnice a Moldovei are o foarte bună reputaţie printre enoriaşi, datorită evlaviei părintelui Nicolae Creţu. Între altele, o biserică-“soră” cu acelaşi hram (“Sfântul Grigorie Palama”) se află lângă aleea de intrare în incinta Universităţii Politehnice din Bucureşti http://biserica_sfantul_grigorie_palama.crestinortodox.ro/

La 1 septembrie a fost lansată biblioteca Bisericii “Sf. Ierarh Grigorie Palama” din campusul studenţesc Râşcani al Universităţii Tehnice a Moldovei. Timp de 3 luni biblioteca a reuşit să cumuleze un fond de peste 360 de titluri de carte, CD-uri – donaţii ale enoriaşilor şi ale oamenilor de bună-credinţă.

În această perioadă mai mult de 50 de persoane: copii, studenţi, profesori, locuitori ai Chişinăului, săptămânal pot lua la domiciliu câte o carte pentru maturi şi una pentru copii. Copiii care frecventează şcoala duminicală (http://free-time.md/rus/info/i4150-uchebnyi-god-nachinaetsj-s-1-sentjbrj/) sunt cei mai activi cititori. Părintele Nicolae Creţu se distinge prin măiestria de a convinge copiii de vârste diferite să fie atenţi la lucrurile simple şi importante ale vieţii: dragostea de aproapele tău, ajutorul, blândeţea, înţelegerea, sprijinul, credinţa, iertarea. Materialele pentru lecţii bine organizate, atât postere color în format mare sau mic, cât şi materiale video sau audio sunt elemente atractive care pot menţine atenţia copiilor şi focaliza interesul pe subiecte cu conţinut moral-religios. Părintele cu suportul dlui Valeriu Mocreac pregătesc pentru copii materiale atractive. Fiecare copil are câte o “carte” create de mâna şi imaginaţia lui, în care ilustrează, notează, scrie tot ce învaţă prin bună ascultare şi îndrumare de la părinte. Frecventarea lecţiilor este gratuită pentru orice persoană. “Dincolo de vorbe contează faptele”, afirma într-un interviu din Jurnal de Chişinău părintele îndrăgit de copii şi de maturi: http://jc.md/2013/05/17/pagina-buna-dincolo-de-vorbe-conteaza-faptele/.

În fiecare sâmbătă, începând din octombrie 2013, de la ora 16.00 se organizează şi lecţii de catehizare pentru maturi. Cateheza reprezintă acea acţiune formativă, derulată în cadrul bisericii de către personalul de cult sau laici instruiţi, şi are ca obiectiv introducerea metodică a credincioşilor (de toate vârstele) în cult şi în tainele credinţei, prin cunoaşterea, punerea în situaţie şi profesarea efectivă a valorilor unei confesiuni.

Duminica biserica este frecventată de peste 100-150 de enoriaşi şi peste 30 de copii. Părintele traduce în viaţă cu multă înţelepciune şi har mesajul Domnului: “Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu.” (Marcu 10, 14 - http://www.bibliaortodoxa.ro/). Într-o lume plină de provocări şi dezorientare, biserica este poate unul dintre puţinele repere care îi ajută pe oameni să se reculeagă şi să regăsească rostul existenţei pe pământ.

Într-o societate informaţională trebuie să utilizăm instrumente şi tehnologii moderne care ne mişcă spre societatea cunoaşterii. În biserica “Sf. Ierarh Grigorie Palama” se utilizează cu succes asemenea instrumente. Este un caz fericit când TIC şi conţinuturile generate se utilizează în folosul comunităţii, mai ales în contextul Săptămânii Accesului Deschis la informaţie (http://idsi.md/conferinta_OA_UTM_23.10.2013). Comunicarea se face prin oameni, iar aceasta, la rândul ei, este diseminată în timp real cu ajutorul TIC. Bibliotecile, fie ele de hârtie sau online, fie situate în centrul academiilor sau în templul bisericilor, sunt locul cel mai prolific pentru acces deschis la informaţie şi cunoştinţe cu posibilitatea de înmulţire a ei.

Exemplul bisericii “Sf. Ierarh Grigorie Palama” a UTM merită a fi urmat de bisericile din ţară.

Galerie foto
 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: UTM, biblioteca
Ultima actualizare:  11-11-2013 11:10:57
Sursa: