ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

La Chișinău a fost inaugurat Centrul Național de Inovații Digitale în Educație ,,Clasa Viitorului”

2019-04-22   Accesări: 1504  Vizitatori unici: 921

La inițiativa Guvernului Republicii Moldova și cu susținerea partenerilor strategici de dezvoltare: Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UK aid și Fundația Orange Moldova, astăzi, 19 aprilie, la Chișinău a fost inaugurat Centrul Național de Inovații Digitale în Educație ,,Clasa Viitorului”.

La eveniment au fost prezenți: premierul Pavel Filip; ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc; șeful misiunii USAID în Republica Moldova, Karen R. Hilliard; reprezentantul Ambasadei Suediei în Republica Moldova, Thomas Alveteg; directorul general ,,Orange Moldova”, Julien Ducarroz ș.a

În alocuțiunea sa, prim-ministrul Pavel Filip a afirmat că: ,,Este de datoria noastră să oferim condițiile necesare ca să producem generații capabile să creeze, să se reinventeze și să dea dovadă de creativitate. Instrumentele pe care le oferă domeniul tehnologiei informației desigur că sunt foarte bune şi nu putem să nu le folosim astăzi în procesul educațional”. Totodată, a fost accentuată și necesitatea schimbării curricula și reingineriei procesului educațional. Pavel Filip a remarcat că țara noastră poate deveni o țară bogată prin educație. ,,Îmi doresc ca instituţiile de învăţământ să producă creieri. Ulterior, produsele care sunt exportate din Republica Moldova să aibă la baza lor materie primă precum: ingeniozitatea, creativitatea și inventivitatea”, a declarat premierul.

În mesajul său, ministrul Monica Babuc a menționat că: ,,Centrul Național de Inovații Digitale în Educație ,,Clasa Viitorul” se bazează pe reușitele proiectului național de Robotică Educațională, dar și pe promovarea educației STEAM, anunțată de Guvernul Republicii Moldova drept obiectiv major în cadrul Strategiei ,,Educația-2020”. Acest tip de proiecte contribuie la transformarea sistemului educațional din țară, subliniind importanța domeniilor științifice, tehnologice, inginerie, arte, antreprenoriat, și dezvoltând abilități și competențe necesare secolului XXI. Ministerul Educației Culturii și Cercetării va depune toate eforturile pentru a consolida proiectul ,,Clasei Viitorului” și a-l extinde la nivel național”, a afirmat oficialul.

La rândul său, Karen Hilliard, șefa Misiunii USAID Moldova, a menționat că: ,,Educația digitală este o prioritate pentru USAID și partenerii noștri - Guvernul Sueidie și Uk aid. Iar investițiile în abilități și educație sunt cele mai înțelepte investiții pe care le poate face o națiune. Împreună cu Guvernul Republicii Moldova am adus robotica pentru cca 13 mii de elevi în 150 de școli din întreaga țară. Iar împreună cu Fundația Orange am lansat ,,Clasa viitorului", care adaugă tehnologii precum 3D printere, senzori, tablete, micro-circuite, laboratoare digitale, VR/AR și altele. Vrem ca acest Centru să găzduiască inovația, tehnologia și dezvoltarea, iar conștințele acumulate aici să se multiplice în școlile din fiecare localitate a Republicii Moldova".

Julien Ducarroz, CEO, Orange Moldova, unul dintre partenerii acestui proiect a remarcat că: ,,Clasa Viitorului propune o reţetă de a învăța intr-un mod mai creativ şi inspirat, graţie spaţiilor noi create în şcoli şi a tehnologiilor care sunt folosite în procesul de predare. Sistemul educaţional din Moldova poate fi mândru de acest proiect pilot, care îl aliniază la cele mai actuale practici mondiale. Astfel de concepte pot fi văzute în cele mai performante şcoli din lume. Prin realizarea acestui proiect demonstrăm că avem curaj, credinţă să facem lucruri care cu adevărat sunt importante. Am rupt barierele educaţiei tradiţionale pentru ca sa avem o ţară mai bună în fiecare zi".

,,Clasa Viitorului” reprezintă un centru de inovații digitale, amplasat în incinta Universității Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă”, dotat cu peste 30 de tipuri de echipamente digitale educaționale, precum: ecrane interactive SMART, seturi de robotică, imprimante 3D, drone, laboratoare digitale, senzori, microcircuite, ochelari VR, camere panoramice, etc. Aceste tehnologii au fost testate timp de 18 luni de către 2200 de elevi și 110 profesori din 11 licee din țară, contribuind la integrarea tehnologiilor digitale în sistemul educațional și dezvoltarea creativității elevilor.

Centrul va instrui anual peste 1000 de cadre didactice în utilizarea tehnologiilor digitale în procesul de instruire al elevilor. ,,Clasa Viitorului” va găzdui diverse evenimente pentru profesori și elevi, care vor avea posibilitatea să testeze echipamentele digitale. Totodată, acestea vor fi replicate pentru mai multe instituții de învățământ din țară.

Costul proiectului ,,Clasa Viitorului” este de cca 12 mln lei, dintre care aproximativ 5 mln lei au fost alocate din bugetul de stat, iar peste 7 mln lei au fost oferiți de către partenerii de dezvoltare.

Centrul de Inovații Digitale în Educație va fi administrat de două universități – Universitatea Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă” și Universitatea de Stat din Tiraspol.

Proiectul ,,Clasa Viitorului” este implementat în diferite formate în mai multe țări din Uniunea Europeană și din afara spațiului comunitar. Cu sloganul ,,Învățăm altfel”, acest proiect presupune utilizarea echipamentelor digitale și instruirea într-un spațiu modern și interactiv, pentru ca școala să devină un mediu atractiv, să stimuleze creativitate și inovația. 

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Inovatii, educatie
Ultima actualizare:  22-04-2019 09:38:40
Sursa:   MECC  

 
0