ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Au fost desemnați câștigătorii Concursului tinerelor talente în IT și Comunicații "Generația Z"T

2015-05-18   Accesări: 2076  Vizitatori unici: 917

De Ziua mondială a Comunicațiilor și a Societății Informaționale, 17 mai, au fost desemnați câștigătorii Concursului tinerelor talente in IT și Comunicații "Generața Z". În competiție s-au înscris circa 50 de elevi și studenți din toate localitățile țării. În marea finală au intrat 17 concurenți, care au prezentat 14 proiecte.

Prezent la eveniment, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a menționat că ”domeniul IT reprezintă cea mai importantă și valoroasă resursă a Republicii Moldova, produsul IT având cea mai mare valoare adăugată”. În același context, ministrul a reiterat felicitările sale cu ocazia Zilei mondiale a Comunicațiilor și a Societății Informaționale, subliniind că anume tinerii sunt cei care asigură continuitatea domeniului IT, iar concursul ”Generația Z” a fost gândit cu scopul de a le oferi acestora posibilitatea de a-și prezenta ideile și de a interacționa cu persoane cu interese comune.

”Deși în domeniul TIC sunt cele mai înalte salarii pe economie, aici se resimte un deficit acut de cadre. Prin acest concurs ne-am propus să-i încurajăm pe tineri să urmeze o carieră în sectorul TIC. Sunt mândru de tinerii înscriși în acest concurs, telentați și creativi, care au prezentat proiecte indeite, ce au trezit interesul juriului și ne-au adus multe clipe de satisfacție. Ei sunt cei care vor asigura viitorul sectorului TIC și vor aplica politicile elaborate de MTIC”, a accentuat Pavel Filip.

După ce participanții și-au prezentat lucrările, juriul format din profesioniști TIC și reprezentanți ai mediului academic a desemnat câștigătorii pentru fiecare categorie, după cum urmează:

  • La categoria Elaborare/ Creare Soft, câștigătorii premului I au fost desemnați Nicu Maxian, Luca și Vasile Schidu, care au elaborat Jocul pentru PC si platforma Android ”Chisinau Transport Public”;
  • Categoria Desen Digital Tematic – Sanda Monastîrli, cu desenul ”Evoluția tehnologiilor de comunicare”;
  • Categoria Prezentări Multimedia - Dumitru Dobrovolschi, care a prezentat un spot video referitor la deficientele de comunicare întâlnite în societatea modernă;
  • Categoria Web Design - Valeriu Mazăre cu lucrarea ”www.artdesign-solution.com”;
  • La categoria Electronică aplicată și Comunicații au fost desemnați doi câștigători ai premiului I: Dumitru Duca, cu lucrarea ”Sistem de Automatizare a Serei” și Alexandru Caliman cu ”Sistem de control si monitorizare a dispozitivelor bazat pe tehnologia Bluetooth Low Energy”.

Câștigătorii au fost premiați cu burse anuale de studii, notebook-uri, tablete și smartphone-uri.

Concursul tinerelor talente în IT și comunicații ”Generația Z” a fost lansat în premieră, sub patronajul ministrului Pavel Filip, pe 25 martie curent, și s-a desfășurat în trei etape: preselecția în baza formularelor depuse, prezentarea proiectelor la nivel regional și marea finală.

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: TIC, Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
Ultima actualizare:  18-05-2015 09:26:41
Sursa:   www.mtic.gov.md 

 
0