Inaugurarea oficială a Săptămîinii Accesului Deschis 2013 a avut loc în cadrul Conferinței Naționale a Bibliotecarilor "Consolidarea asociației: împreună mai puternici" pe 21 ocotmbrie 2013. La eveniment a participat dl Igor Cojocaru, directorul IDSI.
Informație preluată de pe site-ul Teleradio Moldova:
Bibliotecile nu sunt doar locuri unde se păstrează cărţile. Este mesajul câtorva sute de bibliotecari întruniţi la o conferinţă naţională în capitală, care şi-au propus să transforme bibliotecile publice tradiţionale în adevărate platforme de comunicare şi dezvoltare în teritoriu. Pentru asta însă, au nevoie de instruire şi de sprijinul autorităţilor.
Pentru a transforma aceste instituţii în centre informaţionale, bibliotecarii, majoritatea de vârstă înaintată, spun că au nevoie de instruire, acces gratuit la internet şi servicii moderne de informare.
“Bibliotecarul de astăzi este puțin derutat, pentru că nu deține cunoștințe, nu are abilități pentru a stăpâni noile tehnologii informaționale, mai ales că noi nu avem centre de perfecționare și reciclare a cadrelor”, susține Natalia Cheradi, director-adjunct bibliotecă.
“La ora actuală nu există un Centru Național de Formare continuă pentru bibliotecari, deci ei nu pot odată la cinci ani, așa cum prevede legislația, să participe la cursuri de perfecționare. Biblioteca nu are acel statut social care l-a avut cândva, vrem să atragem tinerii”, spune Nelly Țurcan, Asociaţia Bibliotecarilor din Moldova.
Din cei peste 2500 de bibliotecari din Republica Moldova, doar o treime au studii superioare de specialitate. “Majoritatea bibliotecarilor sunt de vârstă înaintată, iar un cititor nu dorește să ia doar o carte de la bibliotecă, cititorul vrea să discute cu un bibliotecar informat”, afirmă Igor Cojocaru, director Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale.
Timp de un an de zile, peste 300 de membri ai Asociației Bibliotecarilor din Moldova au fost instruiți într-un proiect național. Ei au beneficiat de școlarizare și perfecționare continuă.
Potrivit datelor Ministerului Culturii, în Republica Moldova funcționează 1350 de biblioteci publice.
Mai multe detalii, în reportajul Mesager.