ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Curs de instruire „Dezvoltarea competențelor utilizatorilor de a accesa informația” la BNRM

2018-02-08   Accesări: 2046  Vizitatori unici: 1195

Pe data de 7 februarie 2018 în cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova s-a desfășurat un curs de instruire pentru bibliotecari cu genericul „Dezvoltarea competențelor utilizatorilor de a accesa informația”. În cadrul acestui modul, axat pe formarea competențelor utilizatorilor în domeniul culturii informației, modernizarea cunoștințelor și deprinderilor de a utiliza și de a accesa informația, au participat în calitate de formatori invitați dr. Igor Cojocaru, directorul Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI) și dr., hab., prof. univ. Nelly Țurcan de la Universitatea de Stat din Moldova și cercetător științific principal la IDSI.

Dna Nelly Țurcan, dr., hab., prof. univ., a familiarizat cursanții cu inițiativa Accesul Deschis și resursele cu acces deschis. Dl dr. Igor Cojocaru a prezentat resursa informațională cu acces deschis din Republica Moldova – Instrumentul Bibliometric Național (IBN), accentuând facilitățile de accesare și vizualizare a informației privind revistele științifice și materialele conferințelor științifice, precum și articolele din aceste publicații. Au fost, de asemenea, prezentate posibilitățile de căutare în IBN după diferite criterii, cum ar fi: numele autorului, titlu, cuvinte-cheie, CZU etc. Totodată, a fost menționată utilitatea IBN pentru analize bibliometrice și scientometrice.

Formatorii au răspuns la mai multe întrebări privind dreptul de autor și accesul deschis, licențele de utilizare a resurselor în acces deschis, descărcarea informației din IBN etc.

Modulul „Dezvoltarea competențelor utilizatorilor de a accesa informația” a fost destinat pentru personalul de bibliotecă implicat în crearea și dezvoltarea serviciului de formare a competențelor în cultura informației.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: acces deschis, Biblioteca Națională a RM, cursuri, IBN, Igor Cojocaru, Nelly Țurcan
Ultima actualizare:  13-02-2018 17:01:25
Sursa:   IDSI 

 
2