ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Date deshise în săptămâna pentru o guvernare deschisă

2018-05-11   Accesări: 2271  Vizitatori unici: 1353

Pentru o săptămână, în luna mai a fiecărui an, în întreaga lume are loc Săptămâna guvernării deschise - un apel global la acțiune pentru a transforma modul în care guvernele își servesc cetățenii. Ea se desfățoară sub egida Parteneriatului pentru o guvernare deschisă care întrunește, la momentul actual cca 80 de țări în întreaga lume.

Agenda pentru Săptămâna guvernării deschise include sute de evenimente în cadrul cărora se iau în dezbatere cele mai actuale și arzătoare problem și se votează pentru probleme care prezintă la moment cel mai mare interes.

Guvernul Republicii Moldova a aderat la Parteneriatul pentru o guvernare deschisă în 2011 scopul fiind de a completa agenda de guvernare electronică de transformare, deja în derulare, pe probleme specifice cum ar fi transparența, accesul la informațiile din sectorul public, responsabilitatea, implicarea cetățenilor, combaterea corupției și furnizarea de servicii publice de înaltă calitate.

Guvernul Republicii Moldova a făcut progrese vizibile în ceea ce privește angajamentele sale. În cadrul inițiativei privind datele deschise, a fost aprobată Legea privind reutilizarea informațiilor din sectorul public în conformitate cu Directiva UE privind PSI. Acest lucru va duce la eliberarea mai multor informații din sectorul public în conformitate cu Condițiile de reutilizare a informațiilor din sectorul public în formatele care pot fi citite în mod automat. Mai multe date au fost deja deschise cu privire la declarațiile de venituri privind cheltuielile publice, sănătate, economie, cadastru și funcționarii publici ca răspuns la cererea crescândă a cetățenilor pentru date. Guvernul va continua să își consolideze eforturile naționale pentru a face datele publice deschise.

În cadrul Săptămânii pentru o guvernare deschisă din anul current (7-11 mai), Institutul pentru o Guvernare deschisă, cu suportul Cancelariei de stat și a Centrului de e-Guvernare, a organizat un atelier de lucru la care a fost abordată problema datelor guvernamentale și importanța deschiderii acestora pentru societate. Pentru mai multe detalii accesați AICI.

La eveniment au participat și reprezentanții Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI) Ion Coșuleanu și Mihai Grecu în frunte cu directorul institutului dr. Igor Cojocaru. Colaboratorii IDSI au relatat despre interesul pe care îl prezintă subiectul datelor deschise în sfera cercetării, dezvoltării și inovării, despre proiectele în care tematica datelor deschise este una principială – proiectul ”Platforma-pilot pentru asigurarea evaluării calității și vizualizarea conținutului științific digital din RM – SCIFORM”; Proiectul „Elaborarea cadrului conceptual și metodologic pentru e­infrastructura de date în sfera CDI din Republica Moldova”.

Participanții la atelierul de lucru au convenit să-și consolideze eforturile privind implementarea în Republica Moldova a conceptului de date deschise. Va fi constituită o comunitate a părților interesate, se vor organiza manifestații la care să fie abordată problema deschiderii datelor și valorificării lor în beneficiul cetățenilor.
 

 

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: Mihai Grecu, Ion Coşuleanu, Igor Cojocaru, Guvernul RM, date deschise, Centrul de e-Guvernare
Ultima actualizare:  14-05-2018 22:22:10
Sursa:  

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova