ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Delegația MTIC a participat la Reuniunea Ministerială privind Comunitatea Digitală

2016-10-28   Accesări: 2782  Vizitatori unici: 1422

Comisia Europeană, reprezentată de Comisarul european pentru Economia și Societatea Digitală, dl Günther H. Oettinger, și Comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, dl. Johannes Hahn, a găzduit la 19 octombrie curent, la Bruxelles, o reuniune la nivel ministerial pentru Comunitatea Digitală, cu participarea reprezentanților statelor Parteneriatului Estic.

La eveniment au participat miniștri responsabili de Economia și Societatea Digitală din Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Ucraina și Republica Slovacă (ultimii reprezentând Președinția Consiliului UE), precum și reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale (Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții), ai asociațiilor business din domeniul TIC și ai societății civile din țările Parteneriatului Estic.

Republica Moldova a fost reprezentată de către o delegație a Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, condusă de viceministrul Vitalie Tarlev.
Comunitatea Digitală este un nou concept care derivă din prioritățile stabilite în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga (2015) și are ca scop sprijinirea oportunităților mai bune de piață, conectivitatea, mobilitatea populației și buna guvernanță. Prin implementarea conceptului prezentat în cadrul acestei reuniuni, sectorul digital va deveni nu doar un vehicul pentru modernizarea economiei și a proceselor interne ale fiecărei țări, ci și o dimensiune orizontală de cooperare prioritară cu UE.

Comunitatea Digitală va direcționa beneficiile Pieței Digitale Unice a Uniunii Europene către țările din vecinătatea UE, aducând creștere economică, generând locuri de muncă, îmbunătățind calitatea vieții și ajutând mediul de afaceri. Inițiativa vine în întâmpinarea statelor care au semnate acorduri de asociere cu Uniunea Europeană: Moldova, Ucraina și Georgia, propunând soluții și pentru celelalte state ale Parteneriatului Estic care nu au asemenea acorduri cu UE.

În cadrul reuniunii au fost prezentate rezultatele activității comune după prima Reuniune ministerială privind Economia Digitală (Luxemburg, iunie 2015) și din cadrul Panelului Parteneriatului Estic pentru Armonizarea Piețelor Digitale creat în urma Reuniunii de la Luxemburg. Subiectul principal al discuțiilor însă a fost lansarea rețelelor regionale EU4Digital care vor activa pe 5 subiecte prioritare, stabilite de comun acord:

  • reguli privind telecomunicațiile;
  • cercetări, startup-uri și inovații în domeniul TIC;
  • abilități digitale;
  • servicii de îcredere (eID) și securitatea cibernetică;
  • eComerț (care va include comerțul electronic, serviciul vamal electronic și transport și logistică electronice).

Aceste rețele vor servi ca platformă pentru schimb de experiență și cele mai bune practice între statele Parteneriatului Estic și UE, promovând sinergie și dezvoltând proiecte comune.

Ca pas următor, rețelele EU4Digital create vor elabora foi de parcurs pentru perioada 2017-2019, pe fiecare domeniu de acțiune, focusându-se pe rezultate concrete și realizabile, care au ca scop îmbunătățirea vieții și a competitivității. Foile de parcurs elaborate vor fi prezentate în cadrul celei de a doua Reuniuni Ministeriale pentru Economia Digitală, care este planificată pentru începutul verii 2017. 

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: Comisia Europeană, MTIC, Parteneriat Estic
Ultima actualizare:  28-10-2016 14:01:04
Sursa:   www.mtic.gov.md 

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova