ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Discuții privind noii indicatori pentru sprijinirea științei deschise

2019-04-15   Accesări: 1512  Vizitatori unici: 1030

Directorul IDSI, dr. Igor Cojocaru a participat 12 aprilie 2019 la evenimentul „Noi indicatori pentru sprijinirea științei deschise”, organizat de Direcția Generală Cercetare și Inovare a Comisiei Europene și Platforma Europeană pentru Politici în domeniul Științei Deschise (Open Science Policy Platform - OSPP) în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București.

Evenimentul a întrunit peste 50 de participanți, dintre care reprezentanți ai universităților (28%), bibliotecilor (24%), instituțiilor de cercetare (22%), IMM cu activități de cercetare (13%), mediului academic (5%), fondurilor de cercetare (4%), Comisiei Europene (3%), școli (1%). În funcție de ocupație, participanții ocupă funcții de cercetare (31%), personal academic (29%), personal administrativ (23%) și bibliotecari (17%) și și-a propus să pună în discuție metriile și indicatorii de nouă generație, care vin în sprijinul științei deschise.

Prezentările din cadrul evenimentului de consultanță au fost făcute de reprezentanții OSPP, fiind urmate de un studiu de caz pentru România privind metriile utilizate pentru evaluarea performanței academice. Întrebările colectate de la participanții la eveniment au fost dezbătute de către invitați.

Platforma Europeană pentru Politici în domeniul Științei Deschise a venit cu un șir de recomandări privind implementarea practică a principiilor și practicilor științei deschise pe 8 priorități, derivate din cele 5 domenii ale Agendei europene pentru știința deschisă. Cele 8 priorități se referă la:
- Recompense și stimulente
- Indicatori de cercetare și metrii de generație nouă
- Viitorul comunicării științifice
- Cloud European pentru Știința Deschisă (EOSC)
- Date FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable)
- Integritatea în cercetare
- Competențe și educație
- Știința cetățenilor.

Unul dintre domeniile prioritare se referă la indicatori și metrii de nouă generație. Recomandările OSPP includ, inter alia, următoarele:

- Pentru evaluarea cercetării trebuie identificați și elaborați indicatori cantitativi și calitativi care să cuprindă toată gama de contribuții la sistemul de cunoștințe științifice.
- Evaluarea cercetătorilor și a grupurilor de cercetare nu trebuie să utilizeze factorul de impact al revistei științifice drept indiciu ai calității cercetării.
- Toți cercetătorii trebuie să fie identificabili prin ORCID, iar evaluarea CV-ului personal trebuie să prezinte transparent toată gama de activități realizate și rezultate obținute de cercetători, întrucât anume acesta oferă un context esențial pentru interpretarea indicatorilor de evaluare.

Pentru lista completă de recomandări, vizitați site-ul OSPP.

Esențial de reținut că noul program de cercetare-inovare al UE pentru 2021-2027 Horizon Europe, conține mai multe articole, care stipulează obligațiile privind implementarea Științei Deschise.

Articolul 2 definește accesul deschis și știința deschisă.
 
Articolul 10 stabilește obligațiile privind știința deschisă care țin de acces deschis, managementul datelor științifice, datele FAIR și alte practici ale științei deschise, inclusiv principiul reciprocității.

Articolul 35 prevede un șir suplimentar de obligații privind protecția proprietății intelectuale, planurile de management a datelor, datele FAIR și utilizarea Cloud-ului European pentru Știință Deschisă, inclusiv unele excepții (principiul „deschis atât cât este posibil, închis atât cât este necesar”).

Pentru mai multe detalii privind noul program de cercetare al UE, vizitați pagina Horizon Europe.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: evenimente, EOSC, deplasare, știința deschisă
Ultima actualizare:  31-03-2024 18:31:07
Sursa:   IDSI 

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova